Život „osamělého George“ skončil, poslední vzácný želví samec uhynul

Quito – Osamělý, zhruba stoletý George, poslední známý jedinec vzácného poddruhu želvy sloní žijící na ekvádorském souostroví Galapágy v Tichém oceánu, v neděli z dosud neznámých příčin uhynul. „Dnes ráno strážce parku, který má na starosti dohled nad želvami, našel osamělého George bez známek života,“ informoval média šéf galapážského národního parku Edwin Naula. „Jeho života běh skončil.“ Zoologové odhadují, že mu bylo kolem sta let, což je přitom jen polovina věku, jakého se tyto želvy v průměru dožívají.

Na Galapágy ročně míří tisíce turistů. Odlehlé sopečné souostroví v Tichém oceánu proslavil přírodovědec Charles Darwin, který tu přišel na svou teorii o vývoji druhů. Dnes žije na ostrovech asi 20 tisíc sloních želv.

Osamělý George byl objeven v roce 1971 a stal se symbolem ekvádorského souostroví Galapágy, které v loňském roce přilákalo na 180 tisíc návštěvníků. Shodou okolností ve stejný rok přijel do Evropy Tony. Podle některých odborníků jsou si oba velmi podobní. „Některé odborné články hovoří o tom, že v Praze žije druhý osamělý Jiří,“ poznamenala vrchní chovatelka plazů ze Zoo Praha Nataša Velenská. Genetické testy ale prokázaly, že pražský Tony byl s Jiřím jen vzdáleně příbuzný.

Vědci se pokoušeli od roku 1993 přimět George k rozmnožování. Do výběhu mu umístili dvě samičky odlišných poddruhů; dvakrát nakladly vejce, ale v obou případech nebyla oplodněná. 

Daniel Frynta - zoolog, evoluční biolog Přírodovědecké fakulty UK:

„Tohle bylo zvíře, které patřilo k nemnoha, jež se hodně lišili od těch ostatních, je to asi jako kdyby zmizeli v jižní Africe Pigmejové.“

Georgeovi bylo asi sto let a byl považován za posledního známého jedince druhu želv sloních z ostrova Pinta, který je jedním z nejmenších ostrůvků Galapág. „Vstoupil jsem do dveří a viděl, že je Osamělý v pořádku, lezl na nějaké kameny. Pak jsem se k němu vrátil a už byl mrtvý. Nedokázal jsem to pochopit,“ podotkl ošetřovatel Fausto Llerena.

Galapážský národní park nyní zvažuje, že nechá Georgeovo tělo balzamovat, aby mohl být vystavován. Nejprve se ale uskuteční pitva, která má zjistit příčinu smrti. „Chceme, aby poselství o ochraně přírody, kterého byl symbolem, přežilo,“ dodal Edwin Naula.

Galapážské želvy jsou jedním z druhů, na kterých v 19. století britský vědec Charles Darwin vypozoroval svou teorii o vývoji druhů. Z doby slavného vědce prý pocházela slavná galapážská samice želvy sloní Harriet, která zemřela v roce 2006 v Austrálii. Dožila se 175 let.