Medúzy útočí, ohrožují turisty i elektrárny

Severní moře - Fascinující tvar a křehké tělo - řeč je o medúzách. Evropa varuje před jejich invazí. Žahavci v létě neohrožují jenom turisty na jihu kontinentu, jejich hejna se přesouvají i na sever. Velké potíže působí taky jaderným elektrárnám a rybářům v Severním moři, silně narušit mohou i podmořský život.

Nechávají se volně unášet proudem. Nejsou tak bezbranné, jak vypadají. Setkání žahavce s plavcem může skončit hodně nepříjemným popálením. V některých případech dokonce i smrtí. Takové druhy medúz se však u evropských břehů vyskytují jen výjimečně.

V ohrožení jsou i elektrárny

Hejna žahavců neohrožují jenom turisty, nebezpečí představují i pro průmyslové podniky. Už několikrát došlo k vyřazení z provozu jaderné elektrárny. Snadno ucpou vodní filtry, které propouštějí mořskou vodu k chladicím věžím. Loni muselo své dva bloky načas odstavit izraelské zařízení Hadera.

„Zablokují chladicí systém, naruší celý proces a v těch nejvážnějších případech může kvůli obavám z přehřátí dojít i k přerušení výroby elektřiny,“ tvrdí Nachum Plaumbau, pracovník elektrárny.

  • Medúza zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3711/371062.jpg
  • Medúzy mohou ohrozit i elektrárny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3711/371065.jpg
  • Medúza zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3711/371063.jpg
  • Medúza zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3711/371064.jpg

Medúzy se vydávají na sever, pomáhá oteplování

Donedávna takové invaze hrozily jen ve vodách teplejších moří. Poslední dobou ale medúzy pořád častěji pronikají i na sever. Nucenou pauzu kvůli želatinovým živočichům si musela dát třeba skotská elektrárna. Energetické společnosti proto najímají vědce, kteří pravidelně kontrolují počty medúz u pobřeží.

Na sever se žahavci šíří díky oteplování. Navíc ztrácejí přirozené nepřátele - tuňáky totiž vylovují rybáři. Potravy mají žahavci dost, řas i planktonu přibývá. Z vody tak vytlačují další druhy ryb. Z Černého moře kvůli nim na celá léta vymizely ančovičky. Zoologové přesto nepanikaří.

Elvire Antajanová, bioložka a odbornice na zooplankton

„Masy vody se přesouvají odlišně a mořské proudy tu působí jinak než v Černém moři. Nevěřím, že to bude mít stejný průběh.“

Nic jiného než optimismus a pečlivé kontroly lidem ani nezbývá. Bojovat cíleně proti medúzám je skoro nemožné. Kromě mizejících dravců se dá plně spoléhat na mořské proudy a bouře, které je vyvrhnou na pobřeží.

Medúzy ohrožují jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)