Rapanos řeckým ministrem financí nebude, zdraví mu to nedovolí

Atény - Nominovaný řecký ministr financí Vasilis Rapanos se ze zdravotních důvodů vzdal nabízené funkce. Rapanos byl hospitalizován ještě před složením přísahy minulý pátek s akutními bolestmi žaludku. Premiérovi Antonisovi Samarasovi nyní zaslal dopis. Zdravotní problémy má přitom i Samaras, řeckou delegaci na summit EU v Bruselu proto nakonec povede prezident Karolos Papulias.

Samaras v sobotu podstoupil operaci oční sítnice. Kvůli tomu nepojede na čtvrteční a páteční summit Evropské unie do Bruselu, na kterém se Řecko bude snažit dosáhnout zmírnění podmínek mezinárodní pomoci. Jeho lékař mu prozatím totiž zakázal létat.   

Do Bruselu místo Samarase zamíří řecký prezident. Hovořilo se přitom také o ministrovi zahraničí Dimitrisovi Avramopulosovi. Na jednání pojede rovněž dosluhující ministr financí přechodné vlády Jorgos Zannias.

Nová řecká vládní koalice chce zrušit některé daně, pomoci chudým a nezaměstnaným, zastavit propouštění státních zaměstnanců a odložit o dva roky splnění plánu na snížení rozpočtového deficitu. Předpokládá se, že řecký plán se setká v Bruselu s odmítavou reakcí.

Antonis Samaras
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris