Sýrie si nedá pokoj - střílela už na druhý turecký letoun

Damašek - Sýrie střílela i na druhé turecké letadlo, a to ve chvíli, kdy pátralo po stíhačce, kterou syrská protivzdušná obrana sestřelila minulý týden. Druhý stroj naštěstí palbu přestál bez úhony, oznámil místopředseda turecké vlády Bülent Arinç. Turecký deník Hürriyet mezitím uvedl, že syrští představitelé dobře věděli, že jejich armáda v pátek sestřelila právě turecký letoun. Vyplývá to ze zachycené konverzace, v níž se o letadle hovoří jako o „stroji souseda“. Zástupci členských zemí NATO se zítra kvůli incidentu na žádost Turecka setkají.

Ve svém projevu na televizní tiskové konferenci turecký vicepremiér nespecifikoval, kde ke druhé události došlo, a neřekl ani, zda bylo vyhledávání sestřeleného letounu a záchrana osob úspěšné. Syřané podle něj zastavili palbu poté, co byli z turecké strany varováni, píše BBC.

Arinç pohrozil, že se Turecko bude bránit v souladu s mezinárodním právem proti syrské akci, kterou označil za nepřátelskou. Podle něj sestřelení letounu nezůstane nepotrestáno. Na druhou stranu ale poznamenal, že Turecko nemá v úmyslu se pouštět s nikým kvůli pádu letadla do války.

Ruští experti označili let turecké stíhačky za misi pro NATO

Ruští experti tvrdí, že turecká stíhačka testovala syrskou protileteckou obranu pro potřeby NATO a že zničení letounu dokazuje účinnost ruských systémů, kterými je Sýrie vybavena. Ankara tak podle nich jednala v rámci tradičního předávání nově získaných zpravodajských
informací mezi spojenci v NATO. „Stroj letěl v malé výšce, což je základem narušení jakéhokoli protivzdušného obranného systému. Pravděpodobným cílem mise turecké stíhačky bylo vyvolat aktivaci zaměřovacích systémů syrských palebných baterií a radarových stanic, možná i jejich přechod do bojového režimu,“ citovala agentura dva odborníky na zbrojní systémy.  

Vlajka Sýrie
Zdroj: ČT24/ISIFA