Ukrajinský soud odložil kasační stížnost Tymošenkové

Kyjev - Ukrajinský soud měl projednat kasační stížnost expremiérky Julije Tymošenkové na sedmiletý trest vězení, který si odpykává od loňského října, případ ale odložil na 12. července. Očekává se zamítnutí stížnosti. Formální uzavření celé kauzy ale právníkům Tymošenkové umožní podat žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Bývalá premiérka tvrdí, že ukrajinská vláda využívá justici, aby se jí zbavila.

Obhájci Tymošenkové v kasační stížnosti poukazovali na procesní chyby, k nimž podle nich došlo v takzvané plynové kauze, a žádali, aby byl rozsudek zrušen.

Obhájce Serhij Vlasenko, a s ním i celá ukrajinská opozice, je přesvědčen, že ukrajinské soudy hrají o čas. Vyřízení kasační stížnosti a formální ukončení celého procesu je totiž předpokladem pro podání žaloby u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kterou Tymošenková připravuje. „Justice prodlužuje jednání o kasační stížnosti, protože to může být další překážka na naší cestě do Štrasburku. Prostě nikam nepospíchají,“ poznamenal Vlasenko.

Zástupkyně obžaloby Oksana Dobrovycká při projednávání kasační stížnosti prohlásila, že Tymošenková soudní jednání sabotuje a onemocnění předstírá. Navrhla proto, aby přelíčení pokračovalo až poté, co soud obdrží dobrozdání ukrajinských lékařů. Kasační soud této žádosti vyhověl.

Ukrajinské expremiérce Tymošenkové hrozí už třetí žaloba
Zdroj: ČT24

Případ Tymošenkové do značné míry zastínil nynější mistrovství Evropy ve fotbale, jehož je Ukrajina spolupořadatelem. Západ kritizuje vládnoucí ukrajinské politiky za to, že justici využili k likvidaci své oponentky. Proces proto sledují coby vyslanci Evropského parlamentu (EP) polský exprezident Aleksander Kwaśniewski a bývalý předseda EP Pat Cox.