Výzbroj francouzské prezidentské ochranky: Holé ruce

Paříž - Osobní strážci, kteří doprovázeli francouzského prezidenta Françoise Hollandea na nedávný summit v Brazílii, si v Paříži zapomněli zbraně a v případě útoku na prezidenta by na jeho obranu měli jen ruce. S odvoláním na zdroj blízký elitní jednotce na ochranu nejvyššího francouzského představitele GSPR to uvedla agentura AFP.

Členové GSPR zpravidla při doprovodu prezidenta do zahraničí s sebou berou bezpečnostní kufřík, který obsahuje ruční zbraně. Po příjezdu do Ria de Janeiro 19. června však zjistili, že kufřík zůstal v prezidentském Elysejském paláci v Paříži. Policista, který kufřík se zbraněmi zapomněl, musel opustit GSPR. Nikoliv ale proto, že udělal chybu, ale proto, že se snažil svést vinu na jiného příslušníka jednotky.

Hollande je připraven přijmout barmského prezidenta

Hollande dnes po setkání s vůdkyní barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij vyjádřil připravenost přijmout barmského prezidenta Theina Seina, pokud si to tento bývalý generál bude přát. Na tiskové konferenci francouzský prezident uvedl, že podle Su Ťij to Thein Sein myslí upřímně s demokratizací své země, kde má armáda stále velký vliv. Hollande zdůraznil, že Francie hodlá podporovat všechny účastníky demokratického vývoje v Barmě a spolupracovat s touto asijskou zemí.

Su Ťij a François Hollande
Zdroj: ČTK/AP/BERTRAND LANGLOIS

Barmská politička a nositelka Nobelovy ceny za mír dnes přijela vlakem z Británie do Francie na třídenní návštěvu, kterou zakončí cestu po Evropě zahájenou 13. června ve Švýcarsku.