FBI zadržela nejméně 24 obchodníků s kradenými čísly kreditních karet

New York - Nejméně čtyřiadvacet lidí ze třinácti různých zemí bylo ve Spojených státech zatčeno v rámci dvouleté operace Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který se zaměřil na nelegální sledování a obchodování s informacemi z kreditních karet a účtů. Zatčeným nyní hrozí až čtyřicet let vězení.

Operace s krycím názvem Card Shop sledovala obchodníky s ukradenými informacemi z kreditních karet na ad hoc fóru, který vytvořila FBI v roce 2010. Mezi zatčenými, obchodujícími prostřednictvím tohoto fóra, bylo dvanáct Američanů a šest Britů. Věk obchodníků se pohybuje u všech od 18 do 25 let a některým z nich v případě odsouzení za podvod hrozí až čtyřicet let vězení.

Jeden z mužů, Mir Islam, známý pod přezdívkou jako „JoshTheGod“, byl obviněn z obchodování s padesáti tisíci kradenými čísly kreditních karet. Celkem vyšetřovatelé zajistili čísla kreditních karet k více než čtyř set tisícům kompromitovaných účtů. FBI tvrdí, že tak zabránila podvodům ve výši 205 milionů dolarů, které by mohly zmizet z debetních a kreditních karet. 

FBI operací Card Shop rozjela v roce 2010, kdy vytvořila on-line fórum s názvem Carder Profit, kde si uživatelé mohli vyměňovat ukradená čísla účtů a platebních karet. Vyšetřovatelé identifikovali údajné zločince ze čtyř regionů - USA, Evropy, Asie a Austrálie.