Nejméně 27 mrtvých při střetech na severu Nigérie

Damaturu (Nigérie) - Při střetech mezi bezpečnostními silami a členy radikální islamistické sekty zahynulo na severu Nigérie nejméně 27 lidí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní činitele. Mezi mrtvými je podle úřadů 19 ozbrojenců, čtyři policisté a čtyři civilisté. Střety se uskutečnily ve městech Damaturu, Kano a Wukari. Nigerijští činitelé se obávají, že by se mohly rozšířit i do dalších oblastí. Kvůli jiným nepokojům na půdě afrického kontinentu prodloužila Rada bezpečnosti OSN o další rok svou desetiletou misi v Kongu. Na území státu prý dochází k porušování lidských práv.

Za násilnostmi stojí islamistická sekta Boko Haram, která požaduje zavedení přísné verze islámského práva šaría. V posledních třech letech její stoupenci vystupňovali útoky na bezpečnostní síly a křesťanská místa ve městech na severu Nigérie. Za oběť jim padly stovky lidí.

Mise OSN pobude v Kongu o rok déle

Rada bezpečnosti OSN o rok prodloužila mandát mise OSN v Kongu. Zároveň vyslovila požadavek na ukončení „zahraniční podpory“ povstalcům na východě této africké země. Ty podle expertů OSN podporují vysoce postavení členové rwandské armády.

V přijaté rezoluci vyzvala rada všechny ozbrojené skupiny, aby okamžitě ukončily veškeré násilí a porušování lidských práv civilistů, zejména žen a dětí. Dále odsoudila zahraniční pomoc části ozbrojenců. I když přímo nejmenovala sousední Rwandu, je zřejmé, že apel směřoval na ní. Rwanda, kterou z pomoci rebelům viní jak zprávy OSN, tak neziskových organizací, zapojení do konfliktu popírá.

Současná mise OSN je v Kongu již více než deset let a tvoří ji kolem 17 tisíc vojáků. Tím se řadí mezi největší mise OSN na světě. Její prodloužení schválila patnáctičlenná Rada bezpečnosti jednomyslně.