Požár v Coloradu zničil stovky domů, na místo zamíří Obama

Denver - Rozsáhlý požár, který od víkendu ničí americké Colorado, pronikl na území města Colorado Springs. Evakuováno muselo být 36 tisíc osob, podle místního tisku se zřítilo 200 až 300 domů, spálena je vegetace na rozloze 7 500 hektarů. V obytných částech města plameny dosahují do výše několika metrů a přiživuje je vítr o síle 100 kilometrů v hodině. V pátek chce do města přijet i prezident Barack Obama, aby se přesvědčil o rozsahu škod.

Důvod, proč požár v sobotu vypukl, není jasný. Coloradský guvernér John Hickenlooper řekl, že je možné, že šlo o kriminální čin, ale nevylučuje ani hypotézu blesku. Hickenlooper také prohlásil, že by Obama mohl situaci vyhodnotit jako katastrofu, což by uvolnilo další federální pomoc.

„V některých oblastech vůbec nic nezbylo a jen zde doutnají základy domů. Vypadá to, jako kdyby tam spadla atomová bomba,“ řekl starosta města Steve Bach. V obytných částech města plameny dosahují výše několika metrů. Hasičům trochu pomáhá o něco nižší teplota a mírnější vítr. Přesto je požár stále mimořádně ničivý a hasiči ho uhasili jen z pěti procent.

Šéf záchranných prací Rich Harvey sdělil, že se požár vyvíjí naprosto nepředvídatelně. Lidé z města prchají v automobilech, které vytvořily na výpadovkách dlouhé zácpy.

K ohroženým budovám patří také akademie vojenského letectva, která musela být evakuována. Rodiny, jež nejsou ohroženy, se ujaly několika set studentů a poskytly jim dočasné přístřeší.

Kromě tohoto rozsáhlého požáru v kaňonu Waldo musejí požárníci hasit i plameny u Fort Collinsu. Tam je už zničeno 35 tisíc hektarů.

Požár u Colorado Springs
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Na západě Spojených států nyní vlivem sucha a vysokých teplot hoří na 40 místech - kromě Colorada také v Utahu, Montaně, Novém Mexiku a rovněž na Aljašce. Polovina federálních zdrojů je podle Bílého domu nasazena v Coloradu.