Petice Londýňanů má zamezit rozmístění raket v době olympiády

Londýn - Obyvatelé východního Londýna chtějí peticí přesvědčit armádu, aby změnila plány a kvůli ochraně vzdušného prostoru při olympiádě ve městě nerozmístila rakety země-vzduch. Podpisy pod petici začali aktivisté sbírat necelý měsíc před začátkem her. Spoléhají i na sociální sítě.

Do zahájení olympiády zbývá 29 dní, nadšení obyvatel ale kalí plány ministerstva obrany. Stále trvá na tom, že rakety by měly hlídat nebe nad metropolí po celou dobu her. „Nápad umístit rakety do obytné čtvrti je naprosté šílenství a my jsme proti. Navíc to s námi nikdo neprojednal. Místní to nechtějí a požadují, aby to přehodnotili,“ podotkl obyvatel městské části Bow Chris Nineham.

Tlak má podpořit petice. Ministerstvo obrany sice mluví o preventivním opatření, chce být ale připravené na jakoukoli hrozbu. Rakety hodlá armáda použít jen v případě extrémních událostí, jako byly třeba ty z 11. září 2001. „Nedává to žádný smysl. Pocit bezpečí to nezvýší a lidé jen budou nervózní. Naopak obyvatele východního Londýna to znepokojuje a jsou naštvaní,“ řekl Nineham.

Vidět rakety na střechách domů podle signatářů petice jen zvyšuje pocit ohrožení. Od druhé světové války město nic podobného nezažilo. Konečné slovo ale ještě bude mít vláda.