Turecko vyslalo k syrským hranicím konvoj s raketami

Ankara - Turecká armáda posiluje svou přítomnost u hranice se Sýrií. Podle tamních médií do oblasti vyslala asi třicet vojenských vozů, včetně protiletadlových systémů. Ankara tak reaguje na sestřelení své stíhačky z minulého týdne. Turecko tvrdí, že byla zasažena v mezinárodním prostoru. Armáda tak plní příkaz premiéra Recepa Tayyipa Erdogana reagovat na jakékoli nebezpečí ze syrské strany hranice. Napětím vyvolaným sestřelením letadla se bude zabývat turecká Národní bezpečnostní rada. Přítomen bude i prezident Abdullah Gül.

„Mohu potvrdit, že jednotky jsou rozmisťovány na hranici v provincii Hatay. Turecko se rozhodlo k tomuto preventivnímu opatření po sestřelení svého letadla,“ sdělil nejmenovaný turecký představitel. Podle něj jsou vojáci v oblasti Yayladagi, Altinözü a Reyhanli.
Malý konvoj, v němž jsou i protiletadlové rakety, vjel do hraničního vojenského stanoviště Güveççi. To je umístěno proti syrské pohraniční hlídce, v jejíž blízkosti se odehrávají ostré boje mezi syrskou armádou a opozicí. Jednotky protiletadlové obrany byly vyslány i na další místa na hranici, některé do blízkosti táborů se syrskými uprchlíky. Turecko jich od začátku
krize v Sýrii na své území přijalo už 33 tisíc.    

Sýrie se snaží napětí s Tureckem mírnit. Ve středu jeden z jejích minstrů tvrdil, že si vojáci mohli splést turecké letadlo s izraelským, protože jak turecká, tak izraelská armáda používají stíhací stroje americké výroby. Turci ale trvají na tom, že posádka měla zapnutý identifikační systém, který ji jasně označoval už pro radary. Připouští, že letadlo nakrátko porušilo syrský vzdušný prostor, ale sestřeleno bylo nad mezinárodními vodami. Tělo ani jednoho z pilotů se ještě nenašlo.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČT24

Rusko oznámilo, že dopraví do Sýrie tři opravené vrtulníky, s nimiž se od pobřeží Skotska musela minulý týden vrátit loď, jelikož britská pojišťovna jejímu majiteli vypověděla kontrakt. Alexandr Fomin z ruského ministerstva obrany prohlásil, že Rusko vrtulníky do Sýrie dopraví, ale neřekl kdy a jak. USA Rusko kvůli nim obvinily z vyzbrojování režimu v Damašku zbraněmi, které slouží k zabíjení civilistů.