The New York Times jsou na webu v čínštině

New York - Renomovaný deník The New York Times spustil verzi svých internetových stránek v čínštině. Noviny cílí na stále početnější vzdělanou a bohatou střední vrstvu Číňanů. I přes restrikce tamních úřadů a cenzuru internetu nechce New York Times slevit ze svých novinářských standardů a upravovat obsah požadavkům čínské vlády.

Craig Smith, který dohlíží na obchodní stránku čínskojazyčného webu, říká, že nová služba je velmi úspěšná a ukazuje, že čínsky mluvící čtenáři mají velký hlad po informacích. 

Čínské stránky The New York Times jsou provozovány na zahraničních serverech, takže nemusí dodržovat čínská cenzurní nařízení, Peking je nicméně může zablokovat prostřednictvím svých firewallů. 

Zahraniční redaktor listu Joseph Kahn připustil, že čínská vláda občas zablokuje některé anglické články listu The New York Times, ovšem doufá, že čínské stránky budou normálně přístupné. „Čína má velice silný firewall. Doufáme a očekáváme ale, že čínské úřady uvítají to, co děláme,“ řekl.

Podle vedení listu by měly čínské stránky denně vydat asi 30 článků. Kahn tvrdí, že dvě třetiny obsahu budou články přeložené z anglické verze listu a jednu třetinu obsahu budou dodávat čínští redaktoři a místní svobodní novináři. Na stránkách pracuje 30 lidí, převážně překladatelů. 

Zatímco deník The New York Times spouští stránky v čínštině, čínské úřady znovu omezují v zemi internet. Zablokovaly hned dvě stránky sociálních médií – mikroblogy Sina Weibo a Sohu. Zatímco jeden psal, že uživatelé neexistují, druhý byl zcela mimo provoz.