Člen britské vlády prodával v 60. letech informace agentům StB

Londýn – Někdejší britský konzervativní náměstek ministra Raymond Mawby prodával v šedesátých letech informace komunistickým tajným agentům. Tvrdí to BBC, která prý našla důkazy ve složkách české tajné služby. Mawby měl rád hazardní hry, a nepohrdl proto finanční injekcí od agentů StB. Za to jim dodával informace o britských poslancích, dokonce načrtl půdorys úřadovny britských premiérů.

Mawby v polovině 60. let krátce působil jako náměstek ministra pošt. Jenže teď se ukazuje, že v té době dodával informace agentům tajné služby komunistického Československa. Podle dokumentů Mawby, krycím jménem Laval, poskytoval v letech 1961 až 1971 informace StB. 

S českými agenty se setkával v luxusních restauracích a barech. Nejméně dvakrát přitom od nich přijal peníze za to, že poskytl potřebné informace o britských politicích. StB si přitom Mawbyho vyhlédla jako snadný „terč“, agenti věděli o jeho slabosti pro hazardní hry. „Svůj volný čas tráví v barech, (…) a také má velmi rád hazardní hry. Když hraje ruletu nebo jiné hry, je ochoten přijmout peněžní 'půjčku', čehož jsme dvakrát využili,“ píše se podle BBC v dokumentech. 

Mawby měl za úkol dodávat podrobnosti o jednotlivých konzervativních poslancích. „Rovněž slíbil plnit úkoly jako např. vznášet v parlamentu dotazy podle našich potřeb,“ uvedl už v roce 1962 český agent. Podle všeho nicméně Mawby neměl přístup k tajným informacím, a tak by se zprávy od něj daly označit spíše za politické drby. 

Agenti rovněž požádali Mawbyho o nakreslení plánku kanceláře ministerského předsedy v Dolní sněmovně. Dostal za to 100 liber. K čemu agenti chtěli mapu využít, není dodnes jasné.  

Nic nenasvědčuje ani tomu, že by o Mawbyho aktivitách věděla britská tajná služba MI5. Z knihy o dějinách MI5, která vyšla v roce 2009, přitom vyplynulo, že StB měla v 60. letech dva agenty mezi labouristickými poslanci. Byl jím i John Stonehouse, jenž byl v labouristické vládě Harolda Wilsona náměstkem ministra letectví i ministrem pošt a telekomunikací.