Policie vyzvala Assange, aby opustil ekvádorskou ambasádu

Londýn – Britská policie vyzvala spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, aby opustil ekvádorské velvyslanectví v Londýně a dostavil se na policii. Assange se na ekvádorském úřadu ukrývá od 19. června, zemi přitom požádal o azyl. Obává se totiž vydání britskými úřady do Švédska, kde čelí podezření ze sexuálních deliktů.

Assange se minulý týden uchýlil na ekvádorskou ambasádu v Londýně. Požádal pak Ekvádor o politický azyl. Tím porušil podmínky kauce a britská policie se ho chystá zatknout, jenže na diplomatické půdě to nejde. Vyzvala proto dnes Assange, aby se na policii dostavil sám. Zakladatel serveru WikiLeaks dnes údajně osobně dostal předvolání. 

Britské úřady se chystají Assange vydat do Švédska, kde čelí podezření ze sexuálních útoků na dvě ženy. Assange obvinění ze sexuálních deliktů odmítá. Jsou prý politicky motivovaná a souvisejí s WikiLeaks. Server v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armády. Assange také naznačil, že ze Švédska by mohl být pravděpodobněji vydán do USA než z Británie.