Westerwelle se distancoval od rozsudku týkajícího se obřízky

Berlín - Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle se nepřímo distancoval od rozsudku kolínského soudu proti obřízce z náboženských důvodů, když připomněl, že náboženské tradice jsou v zemi chráněny. Soud označil za ublížení na zdraví obřízku na malém chlapci, u něhož se po zákroku objevily zdravotní komplikace. Rodiče obřízku nechali provést právě z náboženských důvodů. Židovské a muslimské komunity se proti rozsudku rázně ohradily.

Rozsudek vyvolal v Německu vlnu rozhořčení ze strany židovských i muslimských komunit, které verdikt označily za útok na náboženskou svobodu.

Ochrana náboženských tradic je prioritou, tvrdí Westerwelle

Soud prohlásil, že „tělo dítěte bylo obřízkou trvale a nevratně pozměněno“, což je „proti zájmu dítěte, které má samo později rozhodnout o své náboženské příslušnosti“. „Rozsudek k obřízce vyvolal nevoli na mezinárodní úrovni,“ konstatoval šéf německé diplomacie Westerwelle na twitterovém účtu německého ministerstva zahraničí. „Musí být jasno: náboženské tradice jsou v Německu chráněny,“ zdůraznil Westerwelle.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle
Zdroj: ČT24

Westerwelle v rozhovoru s deníkem Bild prohlásil, že Německo je tolerantní a světu otevřenou zemí, v níž je náboženská svoboda zakořeněna a v níž „jsou chráněny náboženské tradice jako obřízka jakožto výraz náboženské rozmanitosti“.