Češi se samopalem přepadávali rakouské banky, půjdou za mříže

Linz - Na šest až deset a půl roku do vězení poslal soud v hornorakouském Linci trojici Čechů za přepadení tří bank, z nichž si odnesli v přepočtu téměř jeden a půl milionu korun. Při přepadeních, ke kterým se přiznali, používali nabitý samopal. Rozsudek není pravomocný.

Obžalovaní mimo jiné potvrdili, že hlavním strůjcem přepadení byl jejich několikrát trestaný krajan, jenž sedí ve vydávací vazbě v Českých Budějovicích. Tento muž se údajně přímo účastnil jednoho přepadení.

Terén „předzkoumala“ vždy žena

Na lavici obžalovaných se ocitli 43letá žena a dva muži ve věku 28 a 44 let. Žena je družkou vazebně stíhaného muže v Českých Budějovicích. Sama ale dosud má čistý trestní rejstřík. Při přepadeních vždy nejdřív prozkoumala, zda je v bankách „čistý vzduch“ a dala signál k provedení loupeží.

Rakouská policie
Zdroj: ČT24

První banku skupina přepadla 9. prosince v Linci, další pak 22. února v Bad Leonfeldenu a přesně o měsíc později také v Rainbachu.

Pachatelé už zvládli ukradené peníze utratit

Po posledním činu trojici zatkla zvláštní jednotka rakouské policie Cobra. Peníze z lupů však už byly utraceny. Všichni tři obžalovaní uvedli, že mají finanční problémy. Žena uvedla, že její partner, závislý na hazardu, ji k činům nutil pohrůžkami. Údajného vůdce bandy v březnu policisté zatkli v jeho domě ve Frymburku.