Revoluce bude pokračovat, vzkázal Mursí davům Egypťanů

Káhira - Nově zvolený egyptský prezident Muhammad Mursí poprvé promluvil k davům tisíců Egypťanů, kteří se shromáždili na káhirském náměstí Tahrír. Označil se za vůdce revoluce a slíbil, že revoluce bude pokračovat. Slíbil rovněž „civilní“ stát. Demonstranti při té příležitosti protestovali proti dekretům, které vydali zástupci vojenské rady. Mursí vládnoucí egyptskou armádu upozornil, že lid je jediným zdrojem legitimity. Egypťanům také slíbil, že se zasadí o propuštění islamisty, který byl v USA v 90. letech odsouzen na doživotí za spiknutí. Posléze Mursí složil symbolickou přísahu.

Mursí se zúčastnil poledních modliteb v mešitě při univerzitě Al-Azhar. Před ním se na pódiu střídali řečníci, kteří kritizovali rozpuštění parlamentu a žádali, aby se armáda vzdala znovu přisvojených pravomocí. Vojsko Egypt vedlo od loňska, kdy odstoupil bývalý prezident Husní Mubarak. Po prezidentských volbách mělo moc předat civilistům. 

Prezident se v projevu obrátil „ke svobodnému světu“ a muslimským i křesťanským obyvatelům Egypta. Řekl, že se „nebojí nikoho kromě boha“ a v přísaze prohlásil, že bude „chránit republikánské zřízení a nezávislost“ Egypta. Ve slavnostní přísaze se zavázal „zachovat republikánské zřízení a chránit zájmy lidu a nezávislost“ Egypta. O egyptském lidu
prohlásil, že je zdrojem moci a legitimity, nad kterou již nestojí „žádný jiný člověk ani instituce“.

Muhammad Mursí při prvním prezidentském projevu
Zdroj: ČT24

Nový prezident také slíbil, že osvobodí zadržované egyptské demonstranty, kterým hrozí
vojenský soud. Prohlásil rovněž, že se bude zasazovat o propuštění slepého šajcha Umara Abdara Rahmána, který byl v lednu 1996 v New Yorku odsouzen za teroristické spiknutí proti USA a za přípravu atentátu na někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Abdar Rahmán je duchovním vůdcem militantní islamistické organizace Islámské seskupení (Gamá al-Islamíja), která je od 2006 součástí světové teroristické sítě al-Káida.

Pravomoci prezidenta prozatím omezila armáda   

Protest, který má na Tahríru shromáždit až milion lidí, se koná pod heslem Předejte moc! Organizátoři chtějí docílit zrušení rozhodnutí ústavního soudu, podle něhož byla část poslanců zvolena v rozporu se zákonem. Armáda proto parlament rozpustila a část jeho pravomocí převzala. Zároveň omezila i pravomoci prezidenta.

Egypťané vyjadřují podporu Mursímu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pryč s vojenskou vládou!

Protesty mají pokračovat poklidnými shromážděními až do odvolání soudního rozhodnutí. 
„Mursí je prezidentem republiky,“ volal dav mávající státními vlajkami s portrétem nově zvolené hlavy státu. „Celá revoluce, nebo nic. Pryč s vojenskou vládou!“ volali demonstranti. „Souhlasíme s rozpuštěním parlamentu?“ rozvášňovali mluvčí dav, který odpovídal sborovým „Ne!“.

Mursí měl původně složit zákonem předepsanou přísahu před parlamentem, ale vzhledem k situaci ji složí v sobotu dopoledne před ústavním soudem.