Obchodní blok Mercosur schválil přijetí Venezuely

Mendoza (Argentina) - Latinskoamerický obchodní blok Mercosur schválil na pátečním summitu přijetí Venezuely za plnoprávného člena. V zájmu toho ale předtím museli levicoví vůdci Argentiny, Brazílie a Uruguaye pozastavit členství Paraguayi, protože se jim nelíbil údajně neústavní způsob, jímž tamního levicového prezidenta odvolal parlament se souhlasem ústavního soudu.

Vstupem Venezuely se spojí největší zemědělští producenti kontinentu s největšími vývozci energetických surovin. Venezuela oficiálně vstoupí do Mercosuru na zasedání 31. července v Rio de Janeiru, protože jediným odpůrcem jejího vstupu byla nelevicová většina v paraguayském parlamentu.

Země, kde vládne autokratický socialista Hugo Chávez a která má jedny z největších zásob ropy na světě, čekala na plné členství v Mercosur plných šest let. „Je to historický den pro integraci,“ řekl Chávez televizi Telesur. „Je to výhra pro každého,“ dodal.

Mercosur umožnil Chávezovi výhru tím, že předtím pozastavil členství Paraguayi kvůli odvolání prezidenta Fernanda Luga. Blok však překvapivě na zemi neuvalil sankce, podle pozorovatelů díky umírněnému postoji Brazílie.

„V žádném případě neuplatníme ekonomické sankce, protože naším cílem je zlepšit životy našich obyvatel,“ řekla argentinská prezidentka Cristina Fernándezová. Podle ní ale nelze tolerovat takovéto „nenásilné puče“, protože „pod zástěrkou institucionálně korektního postupu rozbíjejí ústavní řád“. Paraguayský ústavní soud, který jediný může rozhodovat o souladu převodu moci s ústavou, ale označil sesazení Luga za ústavně platné.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová na summitu Mercosur v argentinské Mendoze
Zdroj: ČTK / AP/Natacha Pisarenko

„Kategoricky odmítám obvinění z parlamentního puče,“ odpověděl na tvrzení vůdců zemí Mercosur nový paraguayský prezident a dřívější viceprezident Federico Franco. Lugovo odvolání se uskutečnilo „svobodně, vysílalo se do země a do celého světa, nenastaly žádné potyčky a nikomu se nezkřivil ani levý růžový prstík,“ řekl.

Franco v pátek také podpořil tvrzení ministryně obrany Marie Liz Arnoldové, podle níž se venezuelský ministr zahraničí Nicolás Maduro v době, kdy parlament odvolával Luga, sešel s paraguayskými vojenskými veliteli a přesvědčoval je, aby Luga podpořili. Důstojníci to podle ministryně odmítli a Franco už odvolal generála, který schůzku organizoval.

„Ministryně měla absolutně pravdu,“ řekl prezident. Na otázku, zda schůzka venezuelského ministra s vojenskými činiteli ukazuje na snahu venezuelského vůdce Cháveze vměšovat se do záležitostí ostatních zemí regionu, Franco odpověděl: „Jste tak inteligentní, že bych to jasněji ani výstižněji říci neuměl.“

Paraguayský parlament zbavil minulý týden Luga funkce kvůli ozbrojenému konfliktu mezi policisty a bezzemky, při kterém zahynulo 17 lidí. Lugo byl sesazen v procesu, který trval dva dny.