Střelec zabil na diskotéce v Lille dva lidi

Lille - Dvě osoby zabil a šest dalších zranil muž, kterého ochranka v sobotu večer nepustila na diskotéku v severofrancouzském městě Lille. Dvaatřicetiletý muž se o něco později vrátil se zbraní a začal střílet. O život přišli šatnářka a jeden z návštěvníků diskotéky. Útočníka, který uprchl v autě řízeným komplicem zřejmě do sousední Belgie, policie zatím nedopadla.

Pachatel, který má trvalý pobyt v Tourcoing nedaleko Lille, má podle policie bohatý trestný rejstřík. Ve vězení si odseděl tresty za násilnictví, loupeže a obchod s drogami. V Belgii zřejmě vlastní byt či dům, takže možná šlo o první místo, kam se rozhodl uprchnout.

Hervé Malherbe, náměstek policejního ředitele pro severní Francii 

„Vyhazovač, který muže znal, ho poslal pryč. On se ale vrátil zpátky s puškou velké ráže, možná s kalašnikovem, a začal střílet.“

Policie po útočníkovi pátrá, zatím se ho zadržet nepodařilo. „Je třeba udělat vše, aby byl útočník dopaden tak rychle, jak jen to je možné, aby mohl být postaven před spravedlnost,“ prohlásila starostka Lille Martine Aubryová.

Střelba pravděpodobně opět oživí diskusi o francouzských zákonech o držení zbraní, která se rozpoutala poté, co v březnu islámský ozbrojenec zabil sedm lidí. Debatu veřejnosti na toto téma přiživilo vraždění gangů ve středomořském přístavu Marseille. Tyto incidenty přitáhly pozornost ke snadné dostupnosti nelegálních zbraní ve Francii a k jejich stále častějšímu zneužívání při násilné trestné činnosti.