Kuvajtský emír přijal demisi vlády

Kuvajt - Kuvajtský emír šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah přijal demisi vlády. Tento krok může vést k ukončení politické krize, která v blízkovýchodní zemi vznikla po zpochybnění legálnosti parlamentu. „Emír vydal dekret, v němž přijal demisi vlády premiéra šajcha Džábira Mubáraka Sabaha,“ uvedla kuvajtská vládní agentura KUNA. Emír odstupující kabinet požádal, aby vedl zemi až do vytvoření nové vlády.

Emír by tak mohl vyhlásit nové volby. Ty by se uskutečnily po skončení posvátného postního měsíce ramadánu, který letos začíná kolem 19. července. Ústavní soud minulý měsíc fakticky anuloval únorové volby a obnovil tak parlament předchozí. Vyvolal tím protesty opozičních zákonodárců vedených islamisty, kteří postup soudu označili za protiústavní.

Je to již devátá vláda v Kuvajtu od února 2006, která rezignovala. Parlament byl za tu dobu rozpuštěn pětkrát. Emír zřejmě v pondělí zahájí konzultace o možném složení vlády, v jejímž čele by asi zůstal stávající premiér. Jakmile bude vláda vytvořena, navrhne emírovi rozpuštění obnoveného parlamentu, což vytvoří prostor pro vyhlášení voleb.

Kuvajt je první monarchie v Perském zálivu, která má volený parlament. Od roku 2006 ale zažívá časté politické krize, jejichž příčiny tkví v boji o moc v knížecí rodině Sabahů, jež zemi vládne už 250 let.