15. výročí „nedemokracie“ v Hongkongu provázely tisícové protesty

Hongkong - Do ulic Hongkongu dnes vyšly desítky tisíc protestujících. Tvrdí, že není co slavit 15 let poté, co se tato někdejší britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Nespokojenost demonstranti vyjadřovali i s přítomností čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, který přiletěl, aby se zúčastnil oficiálně vyhlášených oslav a byl přítomen přísaze nového hongkongského nejvyššího představitele.

Lidé se začali v ulicích scházet poté, co nový předseda výkonného orgánu zvláštní oblasti Hongkong Leung Čchun-jing složil před Chu Ťin-tchaem přísahu. Následný prezidentův projev přerušil demonstrant přítomný mezi zhruba 2 300 hosty ve sjezdovém sále, který opakovaně vykřikl: „Konec vlády jedné strany!“ Muži se ještě podařilo zmínit se o potlačeném prodemokratickém povstání na náměstí Tchien-an-men v roce 1989, než ho umlčela ochranka a frenetický potlesk adresovaný Chu Ťin-tchaovi.

Leung Čchun-jing a Chu Ťin-tchao
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Už delší dobu v Hongkongu sílí nespokojenost vůči Pekingu, kterou rozdmýchávají takové problémy vzešlé po předání správy, jako jsou prudce rostoucí ceny za bydlení, omezená demokracie a zasahování Pekingu do dění v bývalé britské kolonii. Enkláva svého nejvyššího představitele zatím nevybírá prostřednictvím voleb; o tom, že funkce bude svěřena Leungovi, rozhodl v březnu zvláštní výbor, v němž dominují příslušníci propekingské podnikatelské elity.

Mezi demonstranty, kteří dnes vyšli do ulic většinou v barvách smutku bílé a černé, byla zastoupena celá škála obyvatel od služek po inženýry. „Věci v Hongkongu se podstatně zhoršily,“ prohlásil shromážděným Eric Lai z Fronty pro občanská lidská práva. „Naše práva jsou vážně ohrožena,“ zdůraznil.

Sedmatřicetiletý Jacky Lim, který na protestní akci přišel s bývalou hongkongskou koloniální vlajkou, uvedl: „Dnes není co slavit. Komunistická strana postupně Hongkong ničí. Jasné vměšování Pekingu do zvolení Leunga je toho průzračným důkazem.“

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)