Benghází vře před blížícími se volbami

Benghází – Východ Libye vře před blížícími se parlamentními volbami, které v zemi proběhnou nadcházející sobotu. Z nich by mělo vzejít 200 zákonodárců, přičemž západní Libyi spolu s metropolí Tripolis připadne 102 křesel, zatímco na ropu bohatému východu kolem města Benghází šedesát. Tamní demonstranti, kteří tento poměr označují za nespravedlivý a požadují pro východ země větší autonomii, proto dnes vyzvali k bojkotu hlasování a na protest pálili volební lístky. Půjde o první volby po svržení režimu Muammara Kaddáfího.

Kromě 102 křesel pro západ a 60 křesel pro východ připadá zbylých 38 míst chudému a málo osídlenému jihu země.

„Skupina lidí vstoupila do prostor komise, vyplenili kanceláře a zničili to, co našli uvnitř budovy,“ podotkl šéf národní volební komise v Benghází Jamal Bukrin. Výzva bojkotu sobotního hlasování přišla od skupiny, která už dříve vyhlásila semi-autonomní území v Kyrenaice, čili oblasti ve východní Libyi. Právě na východě země také loni vypuklo povstání proti tehdejšímu libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu.

Napětí mezi východem a Tripolisem přitom není jediné riziko, které vývoj v zemi ohrožuje - po pádu diktatury se rozhořely prastaré kmenové spory - ozbrojené střety jsou na denním pořádku. Jen za posledních 10 dní si na různých místech vyžádaly zhruba 150 obětí.

Zapalování hlasovacích lístků v Benghází
Zdroj: ČT24

Libye dnes propustila pracovníky mezinárodního trestního soudu

Libye dnes také propustila 26 dní vězněné pracovníky Mezinárodního trestního soudu (ICC). Země podezírala australskou advokátku Melindu Taylorovou a její libanonskou tlumočnici ze špionáže. Jejich dva kolegové, Rus a Španěl, zůstali ve vazbě dobrovolně s oběma ženami. Taylorová podle libyjských úřadů předala při setkání s vězněným synem bývalého vůdce Muammara Kaddáfího Sajfem Islámem dokumenty týkající se hledaného člena minulého režimu.

Sajf Islám Kaddáfí má být souzen za rozkazy, jež vedly k mučení a vraždění povstalců, kteří loni bojovali proti jednotkám jeho otce. ICC ho chce soudit za vraždy a zločiny proti lidskosti, ale Libye trvá na tom, že souzen musí být ve vlasti. ICC je podle Tripolisu alternativou jedině v těch případech, kdy obžalovaní jsou ze zemí, které samy nejsou schopné zorganizovat spravedlivý proces.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)