Rezervace pro velryby v Atlantiku má zatím utrum

Panama - Velrybí rezervace zatím v jižní části Atlantiku nevznikne. O návrhu hlasovaly členské státy na konferenci Mezinárodní velrybářské komise v Panamě. Proti je dál Japonsko a další země, které tvrdí, že opatření je zbytečné, protože v oblasti se velryby stejně neloví.

Latinskoamerické země tvrdí, že vytvoření rezervace by pomohlo zachování velryb a jejich sledování. Návrh sice získal podporu více než poloviny zemí, nedostal ale potřebné tři čtvrtiny hlasů nutné ke schválení.

Pozorovatelé oznámili, že hlasování na rozdíl od uplynulých let probíhalo řádně, bez potíží. V Panamě se očekávají ještě další důležitá hlasování týkající se třeba toho, zda Organizace spojených národů převezme ochranu velryb, napsalo BBC.

Velrybí maso
Zdroj: ISIFA/Junko Kimura/Getty Images

Zástupce komise Marcos Pinta Gama pro Brazílii řekl, že byl zklamán výsledkem ohledně rezervace, ale těší ho, že hlasování proběhlo. „Jsme přesvědčeni, že iniciativa týkající se rezervace je velmi důležitá. Cílem je zajistit ochranu velryb v rámci celého jižního Atlantiku,“ dodal.