Slováci poprvé proti Vatikánu - kvůli odvolání Bezáka vyšli do ulic

Trnava - Na Slovensku se konal historicky první protest proti rozhodnutí hlavy katolické církve, a to kvůli odvolání oblíbeného arcibiskupa Róberta Bezáka. Vatikán neuvedl důvody, proč tak učinil. Konference biskupů Slovenska tvrdí, že by věřící měli rozhodnutí respektovat. Zhruba tři sta lidí se přesto v pondělí večer sešlo na trnavském Náměstí sv. Mikuláše, píše server sme.sk, aby Bezákovi vyjádřilo podporu. Podle agentury AP odvolal papež Benedikt XVI. arcibiskupa kvůli tomu, že špatně spravoval svou diecézi. Papež tak demonstroval svou moc nad biskupy, což by mohlo ovlivnit i kauzy sexuálního zneužívání v církevních kruzích ve Spojených státech. Bezák nyní zvažuje, že bude působit do budoucna jako kněz v zahraničí.

Mnoho lidí přivedlo před kostel rozčarování z toho, že Vatikán tají, proč arcibiskupa odvolal. Lidé obsypali fotografii Róberta Bezáka, pod kterou byl nápis „Pán arcibiskup, děkujeme“, růžemi, hřebíčkem, ale i gerberami.

Věřící se scházeli i v Bratislavě

Protest narušil kněz z Dubové Pavol Flajžík, který věřícím vyčítal, že zpochybňují papeže. „Nejvyššímu se neodmlouvá,“ říkal. „Ovečky mají právo vědět, proč jste vyhodili čestného,“ odpověděla mu věřící Anna Bejdíková. Zhruba padesát věřících přišlo biskupa podpořit i pod bratislavskou kalvárii.

Róbert Bezák
Zdroj: ČTK/AP/Miroslav Földeši

Bezák musí z arcidiecéze pryč

Bezák vedl trnavskou arcidiecézi tři roky. Nyní je emeritním arcibiskupem. Pokud bude chtít být veřejně aktivní, bude muset mít souhlas správce farnosti. Na rozdíl od svého předchůdce Jana Sokola musí arcidiecézi opustit.

Čemu se bude věnovat, ještě neví, informoval server sme.sk. „Sám se rozhoduje, co bude dál,“ řekla jeho mluvčí Lucie Drábiková. Podle agentury SITA bude odvolaný trnavský arcibiskup zřejmě působit jako kněz v zahraničí. Na Slovensku se také může vrátit do některého z klášterů řehole, jejímž je členem.

Benedikt XVI.
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Papež ukazuje svou rozhodnost

Benedikt XVI. začal podle AP projevovat stále větší rozhodnost, když odvolal biskupy,
kteří sami odmítli odstoupit. V uplynulém roce již takto odvolal tři hodnostáře. Tato aktivita vyvolává otázku, zda by postupoval stejně vůči biskupům, kteří kryli kněží dopouštějící se sexuálního zneužívání. Dosud to ale neučinil. 
   
Benedikt XVI. v nejsledovanějším případu v loňském roce odvolal biskupa Williama Morrise z australské Toowoomby poté, co Morris vyzval církev, aby zvážila, zda by nemohli být vysvěcováni na kněze ženatí muži a také ženy. Pro manažerské pochybení odvolal papež jednoho konžského a jednoho italského biskupa.

Rozhovor s Markétou Šindelářovou (zdroj: ČT24)