USA posilují vojenskou přítomnost v Perském zálivu

Teherán - USA poslaly do oblasti Perského zálivu významné vojenské posily. Američtí vojáci by měli zabránit případnému pokusu Íránu uzavřít strategický Hormuzský průliv, který je klíčový pro přepravu ropy. USA mají nyní v oblasti také více stíhaček schopných zasáhnout hluboko na íránském území. Napsal to dnes list The New York Times.

Teherán čelí kvůli svému jadernému programu několikanásobným sankcím. Od července přestala od Íránu nakupovat ropu celá Evropská unie. V reakci na to Írán pohrozil, že odpoví uzavřením Hormuzského průlivu, kterým proudí tankery s ropou vytěženou v Perském zálivu. Právě tomu se Spojené státy snaží zabránit.

S demonstrací síly ale neotálejí ani Íránci. Revoluční gardy dnes s úspěchem vyzkoušely několik balistických střel, včetně těch s dlouhou dráhou letu. Jimi by Írán mohl zasáhnout nejen americké základny v okolí, ale také Izrael.

O íránském jaderném programu se dnes bude jednat v Turecku, kde se sešli odborníci na jadernou fyziku ze skupiny států 5+1 (stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa) a Íránu. Tři letošní schůzky na diplomatické úrovni skončily bez výsledku. V Istanbulu se rozhovory konají za zavřenými dveřmi a na utajovaném místě. Jejich cílem je připravit eventuální další kola rozhovorů na vyšší úrovni.

Velmoci požadují, aby Írán zastavil obohacování uranu na vysokou úroveň. Chtějí mu tak znemožnit výrobu jaderné bomby. Palivo pro své reaktory má získávat z ciziny. Teherán ale trvá na tom, že mu musí být v rozhovorech přiznáno právo na technologii obohacování.