Aféra slovenské akademie. Ze sítě vypadl český právník

Bratislava/Olomouc – Skandál bratislavské Akademie Policejního sboru, který v těchto dnech řeší slovenská akreditační komise i tamní ministerstvo vnitra, sahá i do České republiky. Podle informací slovenského ministra vnitra Róberta Kaliňáka policie o víkendu obvinila rektora Václava Krajníka kvůli nesrovnalostem při obhajobě disertační práce, jejímž autorem byl olomoucký právník Jan Rytíř. Titul údajně získal nezákonným způsobem, sám právník ovšem takové nařčení odmítá.

Přestože rektor Krajník podle ministra Kaliňáka věděl, že nebyly splněny náležitosti potřebné k obhajobě dizertace, Rytíř doktorát získal. Stalo se tak v rozporu se zákonem stanovenými podmínkami, neboť chyběl jeden z pedagogů (profesor Jaroslav Ivor), který měl práci posuzovat. Zatím ale není jasné, zda Rytíř kvůli tomu o akademický titul přijde.

Podle slovenského listu dokonce zápis z obhajoby Rytířovy dizertační práce obsahuje zfalšovaný Ivorův podpis.

Sám Rytíř se cítí současnou situací poškozený. „Z mé strany došlo ke splnění veškerých podmínek pro získání tohoto titulu. Jestli někdo chyboval, byl to institut celoživotního vzdělávání Akademie Policejního sboru, který nezvládl zorganizovat mou obhajobu. Nic nebránilo, když jsem se k obhajobě dostavil, aby mi řekli: 'Pane doktore, dostavte se za čtrnáct dní, nezajistili jsme dostatečné podmínky',“ konstatoval.

„Pokud mi někdo vytýká, že v komisi nebyli dva oponenti, to není problém můj, ale vysoké školy. Student přece nerozhoduje o složení komise,“ dodal Rytíř s tím, že bude od akademie požadovat omluvu.

Jan Rytíř:

„Celou kauzou se cítím velice poškozen a za situaci, do které mě Akademie Policejního sboru dostala, budu žádat vedení akademie o zcela jasnou omluvu. Taktéž jsem již vyzval ministra vnitra slovenské republiky, aby lépe volil slova při prezentaci závěrů šetření v policejní akademii, neboť tak, jak to prezentuje, mě poškozuje.“

Ministr Kaliňák dnes naznačil, že policie prověří i další případy udělování titulů na bratislavské policejní akademii. Podle časopisu Reflex nynější český poslanec Vít Bárta (VV) spolu se svým bratrem Matějem, kteří na této akademii v minulosti získali titul doktor práv, prý opisovali v rigorózních pracích ze skript svého učitele. Slovenské ministerstvo vnitra letos uvedlo, že pochybení školy nezjistilo. Jak v případě Bárty, tak v případě Rytíře byl prý předsedou zkoušející komise právě Krajník.

Zatčený rektor slovenské policejní akademi Václav Krajník
Zdroj: ČT24/Sme.sk

Policie zatýkala pro korupci

Sporné udělování titulů není jediným údajným přešlapem pracovníků bratislavské akademie. Rektora, kvestora i jednoho vědecko-technického pracovníka minulý týden zatkla policie. Podle Kaliňáka rektor spolu s kolegy zařizoval přijetí zájemců na tuto školu. Policie zjistila dodatečnou manipulaci s testy 29 úspěšných uchazečů, což představuje čtvrtinu z celkového počtu přijatých zájemců.

Podle Kaliňáka minimálně v případě dvou uchazečů došlo k přijetí úplatku ve výši 5 000 eur (128 000 korun). Ministr dodal, že obvinění s výjimkou kvestora se k činu přiznali. Trojice v tomto případu čelí obvinění ze zneužití pravomocí, rektor i z přijímání úplatků.

Slovenská policie ještě před zatčením představitelů akademie provedla na škole razii. Z budovy odnesla počítače a dokumenty kvůli podezření z podvodů při čerpání z evropských fondů. Detaily o tomto vyšetřování Kaliňák neuvedl.

Rozhovor s Janem Rytířem a Vladimírou Dvořákovou (zdroj: ČT24)