Počasí trápí střední Evropu, horko zabilo dva Slováky

Bratislava/Vídeň - Vedra na Slovensku si vyžádala dvě oběti, jednu v pondělí v Košicích, druhou dnes v Bratislavě. Vysoké teploty komplikují situaci i jinde, v Rakousku zaznamenávají nejvyšší teploty za poslední čtvrt tisíciletí. V Polsku zaměstnávají hasiče mohutné bouře.

Kvůli teplému počasí zkolabovala a v pondělí zemřela v nemocnici v Košicích 94letá žena. Dnešní obětí horka je podle portálu sme.sk 62letý řidič autobusu městské hromadné dopravy v Bratislavě, kde naměřili 36 stupňů, nejvíce na Slovensku. Slovenští meteorologové první varování před vedry vydali již před dvěma týdny. Od té doby tamní nemocnice denně hlásí desítky případů lidí, kteří kvůli horkům zkolabovali. Teploty, které v neděli a v pondělí místy přesáhly 37 stupňů Celsia, znamenaly nejteplejší začátek července za 60 let.

Také Rakousko zažívá od poloviny června nezvykle teplé počasí. Poslední červnový den se tam stal nejteplejším v tomto měsíci v posledních více než 250 letech. Horka místy zkomplikovala dopravu, když se na některých dálnicích zdvihl beton a na části železničních tratí o centimetry změnila poloha kolejí.

Polskem se prohnaly bouře a povolaly hasiče do práce

Přes sever Polska se v noci na dnešek přehnala bouře, při níž po zásahu blesky vzplály a vyhořely dvě budovy. V západopolském Lubušském vojvodství zase od víkendu více než 300krát zasahovali hasiči, aby po silných přeháňkách odčerpali vodu ze zatopených sklepů. Dnes večer se nad jihem Polska přehnala další silná bouřka: v Czechowicích-Dziedzicích nedaleko českých hranic podle mluvčí tamních hasičů padaly kroupy velikosti slepičích vajec. Poničily karosérie a skla aut i fasády domů. Krupobití potrápilo i Varšavu.

Horka panují také v Bulharsku, kde zatím na 400 hasičů marně bojuje s požárem v pohoří Vitoša. Plameny se v noci na dnešek z původní plochy pěti hektarů dále rozšířily a Bulhaři s nimi kvůli nedostatku hasicích letadel bojují i za pomoci koní a mul.