Američané si budou moci udělat HIV test doma

Washington - V amerických lékárnách se už brzy objeví první domácí HIV testy nazvané OraQuick. Prodej schválil úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA). Přítomnost viru dokážou testy zjistit z ústních tekutin, výsledky jsou známé po dvaceti minutách. Výrobce je chce nabízet hlavně rizikovým skupinám. Výsledky ovšem podle FDA nejsou stoprocentní.

Podle amerických zdravotníků je v USA zhruba 1,2 milionu lidí nakažených virem HIV a asi pětina z nich to neví. Testování má být jedním z hlavních prostředků, jak snížit počet nových infekcí. Za posledních dvacet let jich v USA přibývá ročně přibližně 50 tisíc.

Test by měly využít hlavně rizikové skupiny
   
Domácí test podle předpokladů využijí lidé, kteří by se k testu u lékaře neodhodlali. Výrobce chce OraQuick nabízet hlavně rizikovým skupinám, tedy homosexuálům a bisexuálům, Afroameričanům a Hispáncům.

Výsledky mají lidé do tří dnů
Zdroj: ČT24

FDA už v minulosti schválil několik jiných domácích testů, ale každý z nich analyzoval vzorky krve, které musely být odeslány do laboratoře. OraQuick je první, který ukáže výsledky bez asistence a téměř okamžitě. Výsledky testů jsou známé po 20 minutách, po uplynutí 40 minut jsou pak neplatné. Biologický vzorek se odebírá otřením dásní.

Ve zprávě o schválení testu FDA nicméně varoval, že výsledky nejsou stoprocentní a test prý zachytí asi 92 procent výskytu viru. Výrobce přitom uvádí přesnost testovacího zařízení více než 99 procent. Rozdíl vysvětluje tím, že sledovaní jedinci se testovali bez cizí, profesionální pomoci a pravděpodobně zde selhal lidský faktor – například že nedodrželi správný postup provedení testu.

Podle výrobce jsou testy výjimečné tím, že při odebrání vzorku nevzniká infekční materiál, metoda je neinvazivní, přesnost samotného zařízení je srovnatelná s přesností běžně prováděných laboratorních testů a je založena na detekci protilátek proti virům - nikoliv virů samotných.