Británie přestala pátrat po pohřešovaných vojenských pilotech

Londýn - Britská armáda přestala pátrat po dvou vojácích, jejichž letoun se v úterý zřítil do moře nedaleko Skotska. Záchranáři nepředpokládají, že by pohřešovaní nehodu mohli přežít. Za nevyjasněných okolností havarovaly v úterý dva stroje a dvoučlennou posádku jednoho z nich se podařilo vytáhnout z moře, jeden ze zachráněných ale v nemocnici podlehl svým zraněním.

Bojová letadla typu Tornado odstartovala v úterý ke cvičnému letu ze skotské základny Lossiemouth. Později během dne s nimi letectvo ztratilo kontakt a vyslalo do oblasti, kde stroje zmizely, záchrannou misi. Záchranáři nalezli vrak jednoho letounu a vytáhli z moře pilota a navigátora. Druhé letadlo ani jeho posádku se nalézt nepodařilo.

„Kvůli mimořádně špatnému počasí v oblasti se letectvo a pobřežní hlídka společně rozhodly nepokračovat v záchranných operacích,“ řekl velitel základny Lossiemouth Ian Gale. Zároveň uvedl, že v nemocnici podlehl zraněním jeden z mužů, které se v úterý podařilo vyzvednout z moře. Druhý z nich je vážně zraněný, ale je ve stabilizovaném stavu.

Ian Gale: „Jakmile to bude možné, obnovíme pátrání, ale musíme být realističtí. Vzhledem k době, která uplynula od nehody, nelze očekávat, že by se podařilo najít pohřešované vojáky živé.“

Příčiny havárie zatím nejsou známy. „Nikdo zatím nemůže říct, jestli havárii zavinilo mechanické selhání, lidská chyba nebo povětrnostní podmínky,“ řekl mluvčí ministerstva obrany. Slíbil, že vojenské úřady případ důsledně vyšetří.

Britské letectvo poprvé nasadilo letouny Tornado do bojových operací v roce 1991 během první války v Perském zálivu. V roce 1999 se účastnily operací v Kosovu, v roce 2003 pak Británie tyto stroje použila při invazi do Iráku. Loni Londýn Tornada využil při prosazování bezletové zóny nad Libyí.

Během bojových operací letadla problémy neměla. Loni se však u nich dvakrát objevily potíže při cvičných letech. Jeden letoun se zřítil na skotské vysočině, další měl potíže při přistávání na základně Lossiemouth. V obou případech se posádka dokázala včas katapultovat a nehodu přežila.