Těla tureckých pilotů byla vyzdvižena z moře

Ankara – Těla dvou tureckých pilotů, jejichž letadlo sestřelili syrští vojáci 22. června, byla dnes vytažena ze Středozemního moře. Loď Nautilus amerického oceánografa Roberta Ballarda pročesala mořské dno v oblasti, kterou vyznačilo turecké námořnictvo.

Těla ležela zhruba 16 kilometrů od syrského pobřeží v hloubce 1 260 metrů poblíž vraku letadla, které je rozbité na osm kusů. Ostatky pilotů byly přepraveny do východoturecké provincie Malatya, kde je základna, z níž stroj odstartoval. Tam se má v pátek podle ministerstva obrany konat oficiální ceremonie k uctění památky obou pilotů.  

Syřané tvrdí, že stroj byl sestřelen nad jejich výsostnými vodami, Turecko se domnívá, že letadlo bylo zasaženo v mezinárodním prostoru a spadlo do syrských pobřežních vod. Hranice mezinárodních vod začíná 12 námořních mil (22 kilometrů) od pobřeží.  Incident sestřelené stíhačky se promítl do zhoršených vztahů Turecka se Sýrií. Turecko chce z rozboru vytažených trosek letadla zjistit, zda bylo sestřeleno protiletadlovou obranou, jak tvrdí Sýrie, nebo laserově naváděnou střelou.