Nový meteorologický satelit cestuje k oběžné dráze

Kourou (Francouzská Guyana) - Raketa Ariane vynesla krátce před půlnocí do vesmíru nový evropský meteorologický satelit MSG-3. Družice by měla během deseti dnů dosáhnout oběžné dráhy. Během přípravy předpovědí počasí nahradí dosluhující satelit Meteosat 8, který data sbírá už 10 let.

Z kosmodromu ve Francouzské Guyaně odstartovala ve 23:36 raketa Ariane 5. Kromě satelitu MSG-3 vynesla do vesmíru také americkou telekomunikační družici Echostar XVII. Družice, která dosáhne oběžné dráhy ve výšce 36 tisíc kilometrů nad povrchem Země, bude sledovat vývoj v zemské atmosféře. Získaná data pak pošle na Zem a budou sloužit k vytváření předpovědi počasí. V současnosti zajišťují meteorologická data družice Meteosat 8 a 9. První z nich je ale na oběžné dráze už od roku 2002 a dosluhuje. MSG-3, jehož životnost je sedm let, by ho měl nahradit.  

První evropské meteorologické družice začaly fungovat v roce 1977 a dodávaly data v půlhodinových intervalech. Z druhé generace satelitů, které v kosmu nyní pracují, získávají meteorologové údaje každých 15 minut. Vědci v současnosti pracují na vývoji třetí generace meteorologických družic, první z nich by měly zamířit na oběžnou dráhu kolem Země v roce 2018.