Libyjci jdou k volbám. Jeden protestující zastřelen

Tripolis - Libyjci se poprvé po víc než čtyřiceti letech diktatury vydají k volbám. Hlasovat budou o složení ústavodárného shromáždění, které by mělo zajistit přechod k demokratickému systému. Pořád ale v zemi působí spousta ozbrojených skupin a lidé se obávají násilností. Nový sněm měl původně připravit také ústavu. Přechodná rada to ale odmítla s tím, že ústavní radu zvolí lidé v dodatečném hlasování. Volby provází obavy z násilností i napětí mezi východem Libye a zbytkem země. Nejde ale o přívržence svrženého diktátora Muammara Kaddáfího. Bojují mezi sebou různé frakce bývalé opozice. Na východě Libye byl zastřelen muž, který protestoval proti parlamentním volbám tím, že se snažil z volební místnosti odnést hlasovací urnu.

První svobodné volby provázejí velká očekávání. Voliči už od rána stáli před volebními místnostmi v dlouhých frontách. Vybírají své zástupce do sněmu, který má přechodně plnit funkci parlamentu, navrhovat vládu a schvalovat zákony. „Volíme, protože naše země by měla žít v míru, chceme bezpečnost a stabilitu. Jak je možné, že stále nemáme prezidenta? My, všichni Libyjci musíme jít k volbám,“ uvedl jeden z voličů Dabnoun Salim. 

Volby ale od počátku provázejí nepokoje. Uzavřeno prý zůstalo několik volebních místností ve městě Adžedábíja a v pouštních oázách na jihovýchodě země. V Adžedábíji prý demonstranti zapálili volební urny ve 14 z 19 volebních místností. Stovky demonstrantů v Benghází v pátek na protest proti údajně nedostatečnému zastoupení v přechodném parlamentu vyrazily do ulic. Místní ozbrojené skupiny ve čtvrtek kvůli stejné věci uzavřely terminály obstarávající polovinu libyjské ropy určené na vývoz. Stávka prý potrvá 48 hodin, pokud vláda kladně neodpoví na jejich požadavky.

Kaddáfí volby zakázal

Za vlády diktátora Muammara Kaddáfího byly politické strany zakázány. O křeslo se nyní v 200členném národním shromáždění uchází asi 3 700 kandidátů, mezi kterými je 585 žen. „Byla to první zkušenost s kampaní, představili jsme naše kandidáty i program pro tuto zemi. Každý už se těší na novou Libyi,“ dodal jeden z kandidátů Abdullah Elnajar.

Mezi favority voleb patří islamistické Muslimské bratrstvo, konzervativní salafistická strana Al-Vatan nebo dlouholetí představitelé opozice proti Kaddáfímu z Národní fronty. Islamisté už vyhráli podobné volby v Egyptě a řada pozorovatelů chápe dnešní volby jako test jejich síly v Libyi.

Ústavní radu lidé zvolí dodatečně

Nový sněm měl původně i připravit ústavu. To ale Přechodná rada odmítla s tím, že ústavní radu zvolí lidé v dodatečném hlasování. Chtěla tak snížit napětí mezi západem a východem země, který žádá větší autonomii. Ozbrojené skupiny v Benghází včera střílely na vrtulník s materiálem k volbám, stroj musel nouzově přistát. „Jeden z projektilů zasáhl zaměstnance Volební komise, který přepravoval volební materiál,“ potvrdil velitel vzdušných sil Khalil Al-Daragy. Za poslední týden šlo už o třetí útok související s volbami. Bezpečnostní složky tvrdí, že situaci zvládnou.

Hlasování provází velmi vysoký zájem, zaregistrovalo se 80 procent voličů. Datum oznámení výsledků zatím není známo. Na hlasování dohlíží i mezinárodní pozorovatelé, včetně Evropské unie. Volební místnosti se pro skoro 2,9 milionu registrovaných voličů otevřely v 08:00. Výsledky se očekávají do sedmi dnů po hlasování.