FBI vypne servery, o připojení může přijít přes 2 100 Čechů

Londýn - Přes dva tisíce českých uživatelů internetu může přijít o připojení. Americká FBI totiž vypne servery zneužívané virem DNSChanger. To může způsobit, že uživatelé, jejichž počítače jsou tímto trojským koněm nakažené, nebudou mít přístup k internetu. Podle serveru dcwg.org je v Česku celkem 2 134 infikovaných počítačů. Na celém světě by mohlo jít až o 300 tisíc lidí. Nejvíc postižených, téměř 70 tisíc, bude ve Spojených státech, uvedl server BBC News.

FBI převzala kontrolu nad servery, jež se nyní chystá vypnout, loni v listopadu. Udělala to v rámci zátahu proti hackerům, kteří pomocí virů přesměrovávali lidi pohybující se po internetu na servery s reklamou. Tím, že tento podvodný server zneužívaný virem DNSChanger bude vypnutý, uživatel přijde krátkodobě o připojení k internetu. „Měl by si od tohoto škodlivého viru následně vyčistit počítač kódu,“ dodal odborník na počítačovou bezpečnost Tomáš Přibyl.

Problém viru podle podle Václava Jirovského z Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství ČVUT spočívá v základní struktuře internetu, která je postavena na bázi jmenných serverů. „DNS virus způsobuje to, že uživatelský počítač je přesměrován na jiný podvržený DNS server, než je ten správný. A poté už si útočník s uživatelem může dělat, co chce,“ zdůraznil.

Vladimír Brož ze společnosti Fortinet:

"K úplné eliminaci tohoto viru je nutno všechny postižené servery vyřadit z provozu. Uživatelé, kterých se to týká, můžou mít poté problém s internetovou komunikací. Každý si může zkontrolovat, zda jeho počítač patří mezi nakažené virem na adrese www.dns-ok.cz."

Když napíšeme do počítače webovou adresu a počítač ji nezná, zeptá se tzv. DNS serveru, který slouží jako rozcestník. „Představte si, že někdo překonfiguruje váš počítač, aby vás vždy posílal na nějaký falešný rozcestník. To znamená, že vám někdo podstrčí jakoukoliv webovou stránku a vy nemáte šanci poznat, že to není stránka, kterou hledáte,“ uvedl Přibyl. Hrozí také, že přes tento podvodný server může proudit naše veškerá komunikace s internetem.

Hackeři si přišli na 14 milionů dolarů

Hackeři si z návštěv reklamních stránek přišli na téměř 14 milionů dolarů (290 milionů korun). Podařilo se jim nakazit kolem 4 milionů počítačů, z čehož nejvíc je v USA. FBI se po zátahu snažila majitele napadených počítačů upozornit na problém. Počet postižených se tak podařilo snížit na méně než desetinu. Přes dvacet tisíc napadených počítačů je hlášeno z Itálie a z Indie. Pětici zemí s největším počtem nakažených počítačů doplňují Británie a Německo. 

Využívání malwaru, tedy počítačového systému sloužícímu k poškození počítačového systému, se v posledních letech znatelně rozšířilo. Antivirové produkty nestíhají být včas aktualizovány a v poslední době tak platí, že útočníci mají před nimi velký náskok.