Pozůstalé Merahových obětí šokovala odvysílaná nahrávka

Toulouse - Francouzská policie zahájila vyšetřování kvůli odvysílanému rozhovoru mezi islamistickým vrahem Mohammedem Merahem a policií. Dialog, který včera odvysílala francouzská televizní stanice TF1, byl zaznamenán během obléhání domu, v němž Merah žil a posléze i zemřel. Odvysílání nahrávky pobouřilo především pozůstalé Merahových obětí, píše BBC. Podle něj má TF1 celkem čtyři a půl hodiny nahrávek, na nichž islamista například proklamuje, že je napojen na „bratry“ z al-Káidy v Pákistánu. Policie nyní zjišťuje, jak záznam do televize unikl.

Příbuzné Merahových obětí odvysílání nahrávky šokovalo, prohlásili jejich právníci. Třiadvacetiletý Merah zabil v březnu během několika útoků tři vojáky a čtyři židy. Zastřelen byl po víc jak den trvající akci, kdy policie obléhala dům, kde žil v jihozápadním Toulouse. Vyšetřovatelé ho označili za dlouholetého delikventa, který přijal myšlenky radikálního islámu včetně džihádu.

Merah oblast terorizoval v období od 11. do 19. března, ve škole zavraždil tři židovské děti. Francouzský ministr vnitra Manuel Valls rozhodnutí TF1 odvysílat záznamy vyjednávání mezi Merahem a policií odsoudil. Podle něj takové jednání demonstruje nedostatek respektu k příbuzným obětí. „Slyšet drzosti tohoto vraha je pro rodiny nesnesitelné,“ reagovalo vedení
rady židovské obce ve Francii.

Ministr zároveň vyjádřil politování nad tím, že se tak stalo v době, kdy stále probíhá soudní řízení týkající se vražd. Právníci zastupující příbuzné obětí Meraha sdělili, že budou usilovat o právní příkaz, aby se zabránilo dalšímu vysílání nahrávek.

„Oběti jsou pobouřeny tím, že se dozvěděly podrobnosti vyjednávání z televize. Při tomto tempu skončí videa se zabíjením na webu a škody pak budou nevratné,“ prohlásila právnička Samia Maktoufová.

Francouzský tisk píše o útočníkovi z Toulouse
Zdroj: ČT24/ISIFA

Televize své počínání obhajuje

Vedení zpravodajství TF1 uvedlo, že chápe šok, jaký odvysílání rozhovorů vyvolalo u příbuzných a blízkých obětí, ale svůj postup obhajovalo. „Udělali jsme to s plným vědomím, jakou to může mít informativní hodnotu. Dokument dokazuje, že vyjednávači se do poslední chvíle snažili zatknout Meraha živého. Dokument také ukazuje, že Merah se choval chladnokrevně a odhodlaně, vytvořil si novou osobnost,“ uvedla představitelka televize.

Advokátka Merahova otce, který obviňuje francouzské úřady z úmyslného zabití syna, se pozastavila nad tím, že rozhovory byly zveřejněny krátce předtím, než má ona předat justici záznamy, které ukazují Meraha a vyjednávání ze strany policie ve zcela jiném světle. „Je to divadýlko s cílem upoutat a nasměrovat veřejné mínění,“ prohlásila advokátka. Již dříve vyjádřila přesvědčení, že třiadvacetiletý Francouz alžírského původu Merah byl v minulosti využíván francouzskými službami a nyní jako nepohodlný „zlikvidován“.
   
Podle úřadů ale Merah vraždil, aby potrestal Francii za její postup proti radikálnímu islámu doma i v zahraničí. Policie útočníka více než 30 hodin obléhala v jeho bytě v Toulouse a po zásahu ujišťovala, že udělala vše pro to, aby mladíka zatkla živého. Merah se nejen odmítl vzdát, ale prý při závěrečném zásahu jednotky 22. března pálil na její členy a některé zranil.