V Mexiku pašovali drogy speciálně upraveným tunelem

Ciudad de México - Mexická armáda objevila na hranici se Spojenými státy tunel, který měl sloužit k pašování drog. Právě tuto 230 metrů dlouhou cestu podzemím často využívají pašerácké gangy. A to hlavně poté, co se ostraha hranice zpřísnila. Na americké území tak putují drogy i uprchlíci.

V podzemí byla elektřina, ventilace i malé vozíky. „Tento tunel měl veškeré možné zařízení na přepravu drog,“ podotkl jeden z vojenských důstojníků. Pašeráci spoléhali na to, že v obydlené oblasti nebude provoz kolem tunelu nápadný. Podzemní štola začínala v obchodě s pitnou vodou a končila také v komerčním objektu na americké straně.

„Bylo tam cosi divného, písek nevyhazovali, ale dávali ho do pytlů. Právě toho jsme si všimli, protože hned vedle měli celý sklad napakovaný takovými pytli,“ dodal vojenský důstojník. Jakému gangu tunel patřil, ani další informace mexická armáda nesdělila.

Podzemní chodby ale nejsou na americko-mexické hranici žádnou výjimkou, policisté jich už odhalili přes stovku a nejdelší z nich měřil 731 metrů. Nejčastěji se pod zemí pašují drogy, hlavně kokain i mariuhana. Před šesti lety ale vyhlásil mexický stát válku pašerákům a povolal do zbraně armádu.

Tunel sloužící k pašování drog (zdroj: ČT24)