Americká válečná loď na jaderný pohon je na prodej

Washington - Spojené státy prodávají svou chloubu - první válečnou loď na světě poháněnou jaderným pohonem. USS Long Beach ale nebude sloužit pro vojenské účely, USA ji totiž prodávají jen jako kovový šrot určený k recyklaci. Zájem koupit ji už vyjádřilo více než deset firem. O kupci i o výši ceny rozhodne dražba.

Plavidlo dlouhé 220 metrů začalo americké námořnictvo využívat v roce 1961. Na palubě lodi byly dva jaderné reaktory, každý z nich poháněl jeden z motorů. Loď se zapojila do operací v souvislosti s válkou ve Vietnamu a měla i podpůrnou roli při první válce v Perském zálivu na počátku 90. let. Námořnictvo vyřadilo USS Long Beach z provozu v roce 1995.

Americké námořnictvo nakládá s vysloužilými válečnými loděmi různě. Některé nechalo potopit, jiné prodalo do zahraničí a další dokonce nechalo přestavět na muzea přístupná veřejnosti.

Z USS Long Beach muzeum nebude

Velká část plavidel se ale prodává také jako kovový šrot, což bude i případ USS Long Beach. „Jsem si jistý, že se už od začátku počítalo se sešrotováním USS Long Beach. Přece jen moc lodí na muzea nepřestavujeme,“ řekl mluvčí námořnictva Pat Dolan.

I jako kovový šrot ale představuje USS Long Beach zajímavou příležitost. Loď tvoří 10 tisíc tun oceli, 450 tun hliníku a téměř 500 kilometrů elektrických kabelů.