Palestinské děti v táborech zakoušejí podmínky izraelských věznic

Gaza - Palestinské hnutí Hamas připravilo pro palestinské děti speciální letní tábor, v němž si mohou na vlastní kůži prožít situace, v jakých se prý ocitají Palestinci věznění v Izraeli. Součástí tábora je mimo jiné načerno vymalovaná vyšetřovací místnost, samotka, úzké chodby nebo nabídka procházky po zrezavělých hřebech.

Hamas provozuje letní tábory po celém pásmu Gazy a letošní novinka nabízí prožitek „utrpení, v němž žijí palestinští vězni v Izraeli“.
   
Maketa věznice má šest místností. První z nich je vyšetřovna. V ní se podle průvodce Palestinci setkají s neústupnými vyšetřovateli, ale jsou ještě schopni vzdorovat. Jako hrdinský se cituje výkon Ibráhíma Hámida, odsouzeného za atentáty a zabití Izraelců k 54 doživotním trestům. Nedal vyšetřovatelům vůbec žádné informace a nepotvrdil ani své jméno.

Následuje cela. V ní jsou děti upozorněny, že je třeba dát si pozor na izraelské agenty, kteří jsou tam mezi vězně nasazeni. Dále je zde samotka, mučírna, ošetřovna, ale i vězeňský dvorek.

Palestinští vězni
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Děti se musejí naučit zaplatit za obranu vlasti vysokou cenu

Organizátor akce Ahmad Rantisí vysvětlil, že cílem je poskytnout dětem možnost zažít si utrpení vězně a naučit je, že za obranu palestinské země se platí vysoká cena.

K aktivitám v táboře patří vojenský výcvik, studium islámu nebo chůze po prknech, z nichž ční hřeby nebo čepele nožů. „Dozvěděli jsme se, jak trpí palestinští vězni za palestinský národ a jak jim okupační moc upírá lidská práva,“ řekl Abid Azíz, který táborem prošel.