Zákaz koupání - v německém jezeře plave krokodýl

Berlín - Nepříjemné překvapení čekalo na německou plavkyni v jezeře Klausensee v Bavorsku. Potkala tady totiž krokodýla. Policie proto oblast uzavřela a zakázala vstup do vody. Plaz je přitom stále na útěku. Úřady teď pátrají po zvířeti i po jeho majiteli – zatím ale marně. Informuje o tom Spiegel.

Už dva lidé potkali na jezeře Klausensee u Schwandorfu krokodýla. Na začátku července se s ním přímo ve vodě setkala 44letá plavkyně. Ta zrovna plavala pro nafukovací matraci, která ji uplavala, když do ní ve vodě narazil asi metrový krokodýl a pak uplaval. Žena si sice z kolize odnesla jen škrábance, pořádně se ale lekla a začala volat o pomoc. Později pak krokodýla ještě ze břehu viděl náhodný chodec. 

Pátrání po krokodýlovi
Zdroj: ISIFA/EPA/ARMIN WEIGEL

Policie jezero uzavřela a zakázala vstup plavcům. Po krokodýlovi teď pátrá 12 potápěčů i policisté ve člunech. Policejní mluvčí mírní obavy zdejších obyvatel. „Myslím, že to není krokodýl, který by ohrožoval lidi na životě, je jen metr dlouhý, z toho většina délky je jen ocas,“ říká mluvčí Michael Rebele. Podle něj je daleko větší hrozbou třeba agresivní pes. „Zvíře není ani agresivní. Nicméně drápy a zuby mohou způsobit zranění,“ připustil. 

Policie na dnešní noc proto chystá další pátrací akci, kdy chce vyjet na jezero v lodích a hledat krokodýla pomocí silných světel. „Odborníci nám řekli, že krokodýli jsou aktivní především v noci a jsou extrémně plaší, takže po něm budeme pátrat v noci, vypneme při tom lodní motory,“ uvedl Lothar Mulzer, mluvčí zdejší samosprávy.