Rusko opět hrozí vetem, novou rezoluci Západu k Sýrii odmítá

New York - Organizace Human Rights Watch (HRW) obvinila syrskou armádu, že používá při bojích v Hamá tříštivé bomby. Mezitím pokračují diplomatické snahy o dosažení míru v této zemi. Členové Rady bezpečnosti OSN obdrželi od svých západních partnerů návrh rezoluce k Sýrii, která dává Damašku pod hrozbou sankcí deset dní na konec používání a stažení těžkých zbraní z měst. Dokument také počítá s prodloužením pozorovatelské mise OSN v Sýrii, jejíž mandát 20. července skončí, o pět týdnů. Rusko ale označilo návrh rezoluce za nepřijatelný a pohrozilo vetem v případě, že se o něm bude hlasovat.

Návrh, který předložila Británie po konzultaci textu s USA, Francií a Německem, hrozí v případě nesplnění podmínek uplatněním článku VII hlavy 41 charty OSN. Článek podle agentury AFP předpovídá k prosazení rozhodnutí OSN případné diplomatické a ekonomické sankce, například embargo, nikoliv vojenskou intervenci.

Nová rezoluce také vyzývá syrskou vládu i opozici, aby urychleně uplatnily celý šestibodový mírový plán OSN, především zastavily ozbrojené násilí a podpořily proces politické přeměny země. Pokračující násilí znemožňuje práci pozorovatelů OSN.

Šestibodový mírový plán OSN

Mírový plán mimořádného vyslance OSN pro Sýrii a bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana zahrnuje především:

  • okamžité příměří mezi konfliktními stranami
  • stažení armádních jednotek a těžkých zbraní z obydlených oblastí
  • rozmístění pozorovatelů OSN
  • umožnění humanitární pomoci obyvatelstvu
  • propuštění vězňů
  • svobodu pohybu a volný přístup novinářů

Rusko považuje sankce za málo účinné

„Domníváme se, že Rada bezpečnosti potřebuje dát podobný plán OSN pod článek VII, aby bylo jasné, že je závazný. Pouhé obnovení mandátu mise OSN by bylo nedostačující,“ řekla americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová. Návrh Západu konkuruje ruskému návrhu rezoluce, který počítá s prodloužením stávající mise a spoléhá se na politické řešení krize.

„Celkově vzato není jejich (západní) návrh vyvážený, obsahuje povinnosti pro syrskou vládu a není prakticky nic řečeno o povinnostech opozice,“ citovala náměstka ruského ministra zahraničí Gennadije Gatilova agentura Interfax. Podle něj není návrh „v souladu s duchem a literou“ červnové dohody ze Ženevy a mírového plánu zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana, který předvídá, že se na dalším uspořádání v Sýrii domluví tamější vládní režim s opozicí.
   
Gatilov upozornil, že pokud se Západ rozhodl předložit text k jeho odhlasování s vědomím, že jeho obsah je pro Rusko nepřijatelný, Moskva jeho přijetí neumožní.

V Sýrii se našly zbytky kazetových bomb

Zatímco diplomaté jednají, v Sýrii mají hlavní slovo zbraně. Syrská armáda použila při bojích v horských oblastech provincie Hamá tříštivé bomby, tvrdí to organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Prý má k dispozici dvě videa, na nichž jsou vidět zbytky této munice v oblasti Džabal Šahšabu severozápadně od města Hamá. Pokud se zpráva potvrdí, bude to první případ použití této munice v Sýrii.

Štáb francouzské televize měl možnost natáčet na straně vládní armády v polní nemocnici, kam každý den přivážejí několik velmi těžce zraněných. „Rebelové mají sofistikované zbraně, pokládají bomby, střílí rakety a mají i odstřelovací pušky. Násilí se stupňují a taky zranění jsou stále vážnější,“ tvrdí zdejší zdravotník. Prorežimní jednotky zase ostřelují celé čtvrti syrských měst, obě strany střílí po civilistech.

Na stranu povstalců také přešel syrský velvyslanec v Iráku Naváf Farís. Vyzval vojáky syrského prezidenta Bašára Asada, aby obrátili zbraně proti režimu a chránili obyvatele. Situaci v Sýrii označil za „hrůzný masakr ze strany zločinců a brutálního režimu“.