Proti ozbrojencům v Kongu zasáhnou zahraniční síly

Goma - Kongo, Rwanda a další země regionu se během summitu Africké unie dohodly na plánu potlačení ozbrojených skupin ve východním Kongu. Dokument navrhuje vojenské řešení s mezinárodní podporou.

Text dohody, kterou v Addis-Abebě podepsali ministři zahraničí skoro desítky států regionu, navrhuje na ofenzivu povstalců v Severním Kivu odpovědět vojenskou akcí s mezinárodní podporou.

Nuredín Mezní, mluvčí Africké unie:

„Silně odsuzujeme jak povstalecká hnutí Tutsiů, tak i milici Hutuů. Shodli jsme se na okamžité vojenské akci, která vymýtí hrozby všech skupin v regionu.“

Podle Reuters nebylo z dohody, která odsuzuje postup povstalců, bezprostředně zřejmé, z jakých zemí mají jednotky avizované „neutrální mezinárodní síly“ pocházet. Dokument má být ještě během současného summitu Africké unie předložen hlavám afrických států, jejichž šéfové diplomacií jej podepsali.

Uprchlíci
Zdroj: ČT24

Povstání na východě Konga vyvolává napětí mezi touto středoafrickou zemí a sousední Rwandou, kterou konžské úřady podezírají z podpory rebelů. „Žádáme Rwandu, aby stáhla své vojáky z Konga. Také znovu žádáme o mezinárodní solidaritu s humanitární situací, ve které se ocitli obyvatelé Konga v provincii Severního a Jižního Kivu,“ podotkl člen občanské společnosti Pablo Muke.

Povstalci ze skupiny M23 vedené členy rwandského etnika Tutsiů se v posledních dnech přiblížili na několik desítek kilometrů správnímu středisku neklidné provincie Severní Kivu. Vrtulníky konžské armády a OSN proto pozice povstalců bombardovaly, aby jim zabránily v postupu na půlmilionovou Gomu.

Kongo a Rwanda se dohodly na potlačení rebelů (zdroj: ČT24)

Milice Hutuů se vytvořila před 18 lety z rwandských povstalců, kteří organizovali masové vyvražďování Tutsiů. Má na svědomí genocidu z roku 1994 s asi 800 tisíci mrtvými. Tutsiové jsou ve Rwandě menšinovým etnikem, k jejich povstalecké skupině se ale přidali taky dezertéři z konžské armády. Mezi Kongem a Rwandou panuje křehký mír, konžská vláda totiž z podpory rebelů obviňuje vysoké představitele Rwandy. Ti vinu odmítají.