Putin přijel na jednání s Janukovyčem pozdě kvůli motorkám

Kyjev – Ruský prezident Vladimir Putin si včera na Krymu utrhl ostudu. Na jednání s ukrajinským prezidentem totiž dorazil se čtyřhodinovým zpožděním. Zatímco ruská média tvrdí, že prezident si přivezl zpoždění už z Ruska, ukrajinské zdroje poukazují na to, že se zapomněl na srazu ukrajinských motorkářů.

Putin je doma i v cizině znám jako vášnivý vyznavač silných motocyklů. Neodolal proto motorkářskému srazu spolku Noční vlci nedaleko Sevastopolu. Dostal tam darem bundu a nechal se s motorkáři vyfotografovat. Jenže pak přijel o čtyři hodiny pozdě na jednání s ukrajinským prezidentem. 

Za čtyřhodinové zpoždění se na Putina svalila na Ukrajině pořádná vlna kritiky. Ukrajinský ministr pro mimořádné situace Viktor Baloha to například okomentoval: „Je to nevychovanost, až z toho mrazí. Putin překročil přípustné meze zpoždění. Zajel si radši k motorkářům a ukázal své priority.“ Ukrajinský opoziční politik Volodymyr Ohryzko si pak přisadil: „Místo toho, aby si pospíšil na setkání, zastavil se s bikery na panáka. Je to buď diplomatická facka, nebo povýšenost.“ 

Ruská média ovšem tvrdí, že schůzka s motorkáři za Putinovo zpoždění nemůže, Prezident si prý zpoždění přivezl už z Ruska, o čtyři hodiny později přistál jeho letoun už na sevastopolském letišti. 

Očekávalo se, že na krymské schůzce Putin s Janukovyčem podepíší smlouvu o vymezení hranic v Kerčském průlivu mezi ruskou Kubání a ukrajinským Krymem. Prezidenti se ale nakonec shodli pouze na společném memorandu, v němž vyjádřili odhodlání dohody dosáhnout.