Clintonová probírá v Izraeli Sýrii a Írán

Jeruzalém - O nutnosti zastavit násilí v Sýrii a zabránit Íránu vyrábět jaderné zbraně hovořila dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s izraelským prezidentem Šimonem Peresem. Setkání bylo součástí zřejmě poslední návštěvy Clintonové v Izraeli ve funkci šéfky americké diplomacie. O íránském jaderném programu diskutovala i na večerní schůzce s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ten po jednání zdůraznil, že Washington a Tel Aviv musí nadále společně usilovat o to, aby se Íránu nepodařilo opatřit si jadernou zbraň.

USA podle Clintonové „využijí všechny prvky americké síly“, aby zabránily Íránu získat jadernou zbraň. Následně dodala, že každý dává přednost diplomatickému řešení a že „íránští představitelé mají stále možnost učinit správné rozhodnutí. “Volba je na Íránu," řekla. Západ podezřívá Teherán z toho, že chce vyrobit jadernou bombu. Ten to ale odmítá a tvrdí, že jeho nukleární program je výhradně mírový.

Hillary Clintonová a Benjamin Netanjahu
Zdroj: ČTK/AP/Brendan Smialowski

S palestinským premiérem Salámem Fajadem mluvila Clintonová především o mírovém procesu mezi Izraelci a Palestinci, který je už řadu měsíců ve slepé uličce. Ministryně přijela do Jeruzaléma s poselstvím solidarity a podpory USA židovskému státu po třech a půl letech jen velmi mizivého pokroku na cestě k mírové dohodě s Palestinci.

Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci během trvání prezidentského období Baracka Obamy téměř neexistovala. Před dvěma roky se krátce obnovila, aby vzápětí uvízla na stále stejné překážce - konkrétně požadavku Palestinců na zastavení veškeré izraelské výstavby v židovských osadách na palestinských územích, která Palestinci nárokují pro svůj budoucí stát, a na neústupném trvání Izraele, aby rozhovory nebyly spojeny s žádnými předběžnými podmínkami. Palestinsko-izraelské mírové snahy označil i sám Obama za záležitost, v níž selhal. „Nebyl jsem schopen pohnout blízkovýchodní mírový proces kupředu tak, jak jsem chtěl,“ řekl v neděli. „Je to něco, na co jsme se velmi brzy zaměřili. Pravda je ale taková, že to zároveň nechtěly i zúčastněné strany,“ uvedl Obama.

Rozhovor s Irenou Kalhousovou (zdroj: ČT24)