Rybáři: Útok americké lodi přišel bez varování

Dubaj - Indičtí rybáři, kteří byli zraněni, když na jejich loď střílelo americké námořnictvo u pobřeží Spojených arabských emirátů (SAE), prohlásili, že předtím, než na ně plavidlo začalo pálit, neobdrželi žádné varování, píše BBC. Írán mezitím zákrok amerického námořnictva kritizoval. Podle Teheránu incident ukazuje, že zahraniční síly ohrožují regionální bezpečnost.

„Opakovaně jsme prohlásili, že přítomnost zahraničních sil může být hrozbou pro regionální bezpečnost,“ uvedl mluvčí íránské diplomacie Ramín Mehmanparast. Bezpečnost mohou nejlépe zajistit země regionu, které, pokud spojí své síly, nepotřebují se svými brannými schopnostmi přítomnost zahraničních sil. „Všude, kde pozorujete nejistotu, jsme vždycky viděli podpis zahraničních sil,“ řekl.  

Americké námořnictvo tvrdí, že se rybářská loď blížila velkou rychlostí a ignorovala opakované varování. Američtí představitelé už zahájili vyšetřování incidentu. Střelba přišla v době, kdy USA rozšiřuje svou vojenskou přítomnost v Perském zálivu kvůli tlaku na Írán.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: Victor R. Caivano/AP/ČTK

Rybáři tvrdí, že varováni nebyli

Osmadvacetiletý rybář Muthu Muniraj, který skončil v nemocnici v Dubaji, řekl, že loďka neobdržela žádné upozornění od lodi USA. „Neměli jsme vůbec varování ze strany americké lodě, snažili jsme se je obeplout a najednou se dostali pod palbu,“ podotkl. „Známe varovné signály, ale v tomhle případě žádný nepřišel. Bylo to velmi náhlé. Můj přítel byl zabit. Nechápu, co se stalo,“ dodal rybář.

Do pondělního incidentu se zapletla americká loď Rappahannock, která zásobuje palivem ostatní plavidla Spojených států nasazená v Perském zálivu. Velvyslankyně USA v Dilí Nancy Powellová podle indické diplomacie v telefonátu indickému ministrovi zahraničí vyjádřila lítost nad ztrátou života.