Pod slovensko-ukrajinskou hranicí vede pašerácký tunel

Bratislava - Slovenská policie odhalila pod přísně střeženou hranicí s Ukrajinou téměř 700 metrů dlouhý tunel. Pašeráci tudy nejméně rok převáželi neproclené a nezdaněné zboží, hlavně cigarety. Tunel byl vybudován profesionálně báňskou technologií a ústil mezi obcemi Vyšné a Nižné Nemecké. Uvnitř byly i koleje, zboží tak přivezl z Ukrajiny „malý vláček“. Na slovenské straně pak pomocí techniky nakládali pašeráci kontraband přímo do kamionu. Slovensko přitom brzy čeká další hodnocení co se týče zabezpečení schengenské hranice u příležitosti pátého výročí vstupu země do Schengenu.

Přísně střežená slovensko-ukrajinská hranice je vnější hranicí Evropské unie i schengenského prostoru volného pohybu osob. I tak se ale podařilo pašerákům vybudovat tady 700 metrů dlouhý tunel. Nejde přitom o žádné amatérské dílo. „Tunel byl vybudován profesionálně báňskou technologií,“ řekl policejní prezident Tibor Gašpar. 

Uvnitř asi metr širokého tunelu jezdil po kolejích i malý vláček, který na Slovensko dopravoval kontraband. Slovenské úřady pašeráckou stavbu přirovnávají k těm, které budují mexičtí drogoví mafiáni na hranicích s USA.

Robert Kaliňák, slovenský ministr vnitra:

„Tunel byl plně vybaven technologií na převoz. Malý vláček, když to tak řeknu, byl schopen přepravovat všechny druhy zboží, obáváme se bohužel, že i živého.“

Skoro 500 metrů tunelu procházelo Slovenskem, tajná chodba ústila v podnikatelském areálu mezi obcemi Vyšné a Nižné Nemecké. „V našich zeměpisných šířkách je to ojedinělý případ,“ okomentoval to ministr vnitra Robert Kaliňák. Nevyloučil, že kromě pašování zboží mohl tunel sloužit i k ilegální migraci osob. Na ukrajinské straně tunel ústil v rodinném domě.

Odhalení šokovalo i místní. Zároveň však tvrdí, že pašeráci tu vždy byli a budou. Ukrajinci jsou totiž vynalézaví a najdou si vždy prostor k pašování - žijí černými kšefty.

Slovenské úřady odhadují, že stát přišel kvůli pašování na daních až o 50 milionů eur ročně. Policie sledovala pašeráky delší dobu, nakonec proti nim zasáhla speciální jednotka nazvaná Daňová kobra. Při zásahu zajistili policisté více než 13 tisíc kartonů cigaret.