Táborem na jezeře Seliger projde ročně 20 tisíc mladých Rusů

Moskva - Letos poosmé se na ruském jezeře Seliger koná letní vzdělávací tábor mládeže. Začínal jako soustředění členů prokremelského mládežnického hnutí, už tři roky je ale otevřený všem. Někdejší přípravka na boj s politickou opozicí se přeměnila v bitevní pole pro boj s přebytečnými kily.

Úplně se ale Seliger od politiky neoprostil. Dál se tu třeba propaguje kult osobnosti současného ruského prezidenta, taky prostřednictvím sportu. Prezident bývá na seligerském táboře častým hostem a čekají ho i letos. Vůbec poprvé ale přijedou i jeho oponenti. Jako důkaz, že fórum, na které padne dvě stě milionů rublů ze státního rozpočtu, je otevřené různým názorům. „Pozvali jsme představitele všech politických stran. Mohou sem přijet. Vím, že někteří se sem chystají,“ říká organizátor tábora Sergej Bělokoněv. 

V rozpětí jednoho měsíce se tu na čtyřech turnusech prostřídá dvacet tisíc mladých lidí. Podle organizátorů je hlavní, aby měli své zemi co nabídnout. „Většina účastníků usiluje o práci ve státní nebo v komunální sféře, dokonce už jich dost v takových strukturách pracuje,“ říká spolupracovník mládežnické vlády Tverské oblasti Maxim Morozov. 

Mnozí ho vzývají, mnozí zatracují. Seliger ale dál každé léto přitahuje tisíce mladých Rusů. Jednou budou možná tvořit elitu své země a vzpomínat na deset dní prožitých na břehu jezera, kde na stromech rostou plazmové obrazovky.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)