Bouřky na jihu Rakouska - jedna oběť, dvacet pohřešovaných

Štýrsko - Silné bouřky zasáhly v noci na dnešek jihorakouské Štýrsko. Způsobily záplavy a sesuvy půdy. Jeden člověk zemřel poté, co ho smetl na ulici příval vody. Záchranáři stále pátrají po dvaceti pohřešovaných.

Hasiči odstraňují následky bouřlivé noci. Lijáky a sesuvy půdy některá místa odřízly od okolního světa. Voda brala stromy i auta a zanechala po sobě spoušť, zatopené sklepy i poškozené domy. „Svatý Lorenzen byl těžce zasažen. Zničené jsou silnice, kanalizace a rozvody elektřiny. Zatím nedokážeme všechny škody spočítat,“ řekl Josef Dick, šéf okresního úřadu v Liezenu. Záchranáři ošetřují zraněné. V zaplaveném Thörlu muselo okresní hejtmanství vyhlásit stav katastrofy. Hasičům pomáhají asi tři stovky vojáků.

Ve Štýrském Hradci velká voda ohrožuje umělý ostrov Murinsel – plovoucí plošinu uprostřed řeky ve tvaru otevřené mořské mušle. Moderní pýchu města tvoří amfiteátr, kavárna a dětské hřiště. „Problémem je hlavně suť, kterou nese voda. Jsou to obrovské klády, stromy i s kořeny a to všechno naráží do ostrova Mur. Proto jsme ho zablokovali a chráníme i přístupová mola,“ uvedl hasič Karl Grasberger.

Největší komplikace se přitom ještě čekají. Hladina zatím dál stoupá. Úřady varovaly obyvatele města před záplavami a ohrožená místa blízko řeky uzavřely. Mnozí ale na červeno-bílé pásky nedbají a zákaz porušují.

Následky bouřek ve Štýrsku (zdroj: ČT24)