Proces s Pussy Riot začne za týden, Putin se nedostaví

Moskva - Moskevský soud se opět věnoval kauze tří členek punkové skupiny Pussy Riot. Obžaloba je viní z výtržnictví - kvůli krátkému neohlášenému vystoupení v pravoslavném chrámu. Minulý týden jim soud prodloužil vazbu až do ledna. Samotný proces by se měl rozběhnout ještě během léta, a to 30. července. Proces by podle mluvčí soudu měl být vysílán v přímém přenosu na internetu. Soud zároveň zamítl požadavek obhajoby předvolat jako svědky prezidenta Vladimira Putina a patriarchu pravoslavné církve Kirilla. Advokáti punkerek byli znepokojeni zejména tím, že soudkyně zamítla předvolání i dalších svědů, mezi nimiž byli novináři nebo historici. Obhajoba ale dostala možnost další 4 dny zkoumat obsah obžalovacích spisů. Policie i dnes zadržela před budovou soudu několik desítek demonstrantů.

Sedm let vězení za protestní píseň proti Vladimiru Putinovi - takový trest hrozí trojici ruských aktivistek. Podle ruských úřadů je to výtržnictví a dívky k němu dohnala náboženská nenávist. Punkerkám nepomohly protesty ruského ombudsmana, části pravoslavných duchovních, ani silná podpora ze zahraničí.

Soudkyně Marina Syrovová odmítla žádosti obhajoby vrátit celý případ prokuratuře či předvolat k soudu jako svědky i ruského prezidenta Vladimira Putina a patriarchu pravoslavné církve Kirilla, kterým happening Pussy Riot na půdě moskevského chrámu Krista Spasitele byl zjevně určen.   

Na posledním přelíčení minulý týden soudkyně rozhodla prodloužit členkám skupiny vazbu o dalšího půl roku. Advokát obžalovaných Nikolaj Polozov označil soudní proces jako represi. Veřejnost do soudní síně nesměla, přesto se u budovy sešla padesátka lidí.

Případ Pussy Riot rozdělil ruskou veřejnost

Podle nedávného průzkumu nezávislého střediska Levada polovina Moskvanů s trestním stíháním kapely nesouhlasí, třetina jej naopak schvaluje. Za kapelu se v otevřeném dopise
postavila stovka známých umělců, solidaritu s rebelkami o víkendu na pódiích v Moskvě a Petrohradu vyjádřily i skupiny Red Hot Chili Peppers a Franz Ferdinand.
   
U stejného moskevského soudu byl před časem k mnohaletému žaláři odsouzen i někdejší ropný magnát Michail Chodorkovskij, považovaný za Putinova rivala.