Na Slovensku vyšla Nicholsonova Gorila

Bratislava – Sedm měsíců po zveřejnění údajného spisu Gorila o největší slovenské korupční aféře se na pulty slovenských knihkupectví dostala stejnojmenná kniha od novináře kanadského původu Toma Nicholsona. Dvousetstránková kniha o údajném podplácení politiků a úředníků finanční skupinou Penta se v obchodech objevila poté, co bratislavský soud zrušil dřívější soudní zákaz šíření výtisků. Kniha stojí v přepočtu kolem 240 korun a je o ni značný zájem.

Korupční kauza propukla loni před Vánocemi, kdy kdosi na internetu zveřejnil údajný spis tajné služby s přepisy odposlechů ze schůzek spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka s politiky z let 2005 a 2006. Spis mimo jiné tvrdil, že Penta získala výměnou za úplatky vliv na privatizaci a chod některých podniků; Penta podobná tvrzení popírá. Nicholson se k těmto dokumentům dostal už dříve. Žádná z redakcí podle něj ale článek o korupci otisknout nechtěla, a proto začal psát knihu.

Generální ředitel nakladatelství Petit Press Alexej Fulmek v předmluvě ke Gorile:

„Zveřejnění spisu Gorila bylo rozbuškou pro obrovskou veřejnou diskusi na téma spravování tohoto státu a dodržování alespoň minimální míry slušnosti ve veřejném životě.“

„Obsah spisu byl na internetu, ale nikoli to, jak to vzniklo a jak s ním nakládala policie a politici. Takže kniha nepřinese další tajné spisy, o nichž jsme dosud nevěděli, spíše poukáže na to, jak funguje korupce na Slovensku a jak systém umí chránit sám sebe,“ uvedl Nicholson v internetové diskusi. Dodal, že na knize pracoval ve volném čase dva roky. Nakonec prý vypustil mnoho materiálů týkajících se fungování tajné služby a policie, a to proto, že už nyní čelí vícero žalobám.

Vydání knihy se opozdilo kvůli předběžnému opatření bratislavského okresního soudu, který letos v únoru šíření díla na Haščákův návrh zakázal. Stalo se tak před předčasnými parlamentními volbami a v době, kdy proti korupci v politice protestovaly v ulicích slovenských měst tisíce lidí. Soud vyšší instance v červnu předběžné opatření zrušil, čímž uvolnil cestu k prodeji knihy.

Tom Nicholson:

„Jsem spokojený, že to vyšlo, samozřejmě. Byl jsem totiž přesvědčený, že to nějak budou blokovat dlouhé roky.“

Finančníci se nevzdávají ani po vydání knihy. „V konání zahájeném na ochranu osobnosti budeme pokračovat a podnikneme všechny kroky, které umožňuje právní pořádek, aby nároky našeho klienta pana Haščáka kvůli porušení osobnostních práv byly uspokojeny,“ prohlásil Martin Škubla, právní zástupce Jaroslava Haščáka.

Penta od propuknutí aféry obvinění z protiprávního jednání popírá. Haščák dříve v letošním roce prohlásil, že v konspiračním bytě, ze kterého prý pocházejí přepisy odposlechů, byl pouze dvakrát a že se tam s politiky nebo vysokými úředníky nesetkal. Podle dosud nepotvrzených informací ze spisu s Haščákem v odposlouchávaném bytě v centru slovenské metropole v roce 2006 hovořil i nynější premiér Robert Fico, jehož strana Smer-SD byla tehdy v opozici a letos sestavila jednobarevnou vládu. Podle Nicholsona právě za první Ficovy vlády tajná služba a policie zametla spis pod koberec. Nevěří proto, že se případ v obnoveném vyšetřování podaří objasnit.

Hlavním aktérům kauzy dal Nicholson ve své knize přezdívky. Udělal to navzdory tomu, že při psaní knihy použil údaje ze spisu uniklého na internet. Použití přezdívek zdůvodnil tím, že nemá stoprocentní důkaz o pravdivosti spisu. Pokud by čtenář knihy neznal pozadí korupční aféry, mohl by mít problémy s přesným zařazením některých postav. Místo skutečných jmen v příběhu vystupuje Oligarcha (spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák), Byrokratka (tehdejší členka vedení Fondu národního majetku Anna Bubeníková), Ministr (někdejší ministr hospodářství Jirko Malchárek), Opoziční lídr (šéf tehdy opoziční strany Směr-SD a nynější premiér Robert Fico), Asistent (Ficova práva ruka František Határ) nebo Domovník (majitel odposlouchávaného bytu Zoltán Varga). Právě jeho robustní postava prý dala odposlechové akci a celému spisu název Gorila. 

Aféře Gorila se věnoval také spisovatel Gustáv Murín v nedávno vydané knize o slovenském podsvětí. Jeho publikace pouze shrnula známá fakta, která se už dříve objevila například v tisku.