Turisté evakuovaní kvůli požárům se mohou vracet do kempů

Madrid – Oheň u chorvatských měst Crikvenica a Selce se hasičům už podařilo dostat pod kontrolu. Včera kvůli plamenům muselo tamní kempy preventivně opustit 1 500 turistů včetně několika Čechů. Turisté se ale dnes už mohou do kempů vracet. Hasiči dokázali před ohněm ubránit domy, auta i kempy, nikdo není zraněný. Požár nicméně dál hoří, přesouvá se ovšem severně od Crikvenice, kde jsou husté lesy a křoví. Plameny na několik hodin uzavřely i klíčovou pobřežní dálnici.

Asi stovka chorvatských vojáků se zapojila do hašení lesního požáru, který v pondělí propukl na pobřeží poblíž Rijeky. Práci hasičů komplikuje silný vítr o rychlosti přes sto kilometrů v hodině.

V Chorvatsku kvůli ohni včera evakuovali 1 500 turistů z kempů v chorvatském letovisku Selce nedaleko Rijeky. Vedoucí českého konzulátu v Rijece Jindra Malá v rozhovoru pro ČT poznamenala: „Jsou tam i čeští turisté. Jsou všichni v pořádku, zatím nebyl nikdo zraněn. Trápí je většinou velmi hustý dým.“ „Je to napjaté. Všichni odešli z práce, aby pomohli hasit,“ konstatoval jeden z místních obyvatel. V letovisku byly přerušeny dodávky proudu a telefonické spojení. V oblasti se ale podařilo pro motoristy opětovně otevřít jadranskou magistrálu, která propojuje letoviska na pobřeží.

Hasičům se v průběhu dneška podařilo dostat kolem Crikvenice a Selce plameny pod kontrolu, požár se nicméně dál šíří kvůli silnému větru na sever. Ráno nakrátko díky slabšímu větru mohla odstartovat hasicí letadla, což výrazně pomohlo. Turisté se mohou nicméně do kempů na pobřeží pomalu vracet. „Požár je lokalizován, ale ještě budeme hlídkovat, dokud úplně nezmizí,“ podotkl zástupce velitele hasičů.

Na 800 kilometrů dlouhém chorvatském pobřeží zuří několik požárů, s plameny mimo jiné bojují hasiči u Puly, Zadaru, Šibeniku nebo na ostrově Korčula.

Pro aktuální informace o požárech v Chorvatsku se mohou obrátit turisté na český konzulát nebo na chorvatský autoklub.

Tragédie ve Španělsku

Otec s dcerou zemřeli po skoku z útesu. Tragédie se stala už v neděli v noci v Portbou, jen pět kilometrů od francouzské hranice. Plameny obklíčily hlavní dopravní tepnu do Francie, musela se tak uzavřít. Doprava byla proto odkloněna po menší silnici přes Portbou. Plameny tady ale uvěznily asi 150 lidí v autech. Většina jich utekla na pláž.

Od skupiny se ale oddělila pětičlenná rodina, plameny ji nakonec dohnaly až na útes. Nebylo přitom kam se hnout. Rozhodli se proto skočit nebo slézt dolů z útesu. Matka se pokusila ze skály slézt, jenže upadla. Otec rodiny se zabil při pádu na skálu, 15letá dcera se utopila v moři. Matka i další dvě děti se zachránily. Žena je nicméně ve vážném stavu v nemocnici.

Požáry ve Španělsku
Zdroj: ČT24

Španělské požáry nepřežili také další dva lidé, Španěl a Francouz. Oheň způsobil odhozený nedopalek cigarety nejméně na dvou místech. Ve Francii požár zničil asi 12 hektarů půdy a způsobil chaos na silnicích vedoucích k moři.

Podle spolupracovnice ČT Lubici Zlochové požár na španělské straně stále není pod kontrolou hasičů. Požár zuří na rozloze větší než 60 kilometrů čtverečních. Hasiči nasadili  hasicí vrtulníky a letadla, spolupracují i francouzské úřady. Dnes by se mohlo podařit dostat plameny pod kontrolu, protože jsou příznivější povětrnější podmínky, je vyšší vlhkost a už tolik nefouká. 

S požárem borového lesa bojovali hasiči na jihozápadě Makedonie, kde živel od pondělního odpoledne zranil 15 lidí. Asi 400 hasičům trvalo několik hodin, než dostali plameny pod kontrolu. Mezi zraněnými je také sedm dětí, jejich zranění ale nejsou vážná. Zranění pěti lidí ovšem vážná jsou.

Požár trápí také Černou Horu, kde u Podgorice začal hořet uprchlický tábor. Ten obývají Romové, kteří uprchli z Kosova. Podle soukromé srbské televizní a rozhlasové stanice B92 si zde plameny nevyžádaly žádnou oběť.