Ani masakr v kině Američany neobměkčí, právo mít zbraň je svaté

Washington – Masakr mladého střelce při filmové premiéře ve Spojených státech opět rozvířil diskuzi o nároku na držení zbraní. Toto právo Američanům již tradičně zaručuje ústava a mezi zeměmi rozvinutého světa tak s podobnými starostmi výrazně vyniká. Pro mnohé je toto právo nedotknutelné, pro jiné v současném rozsahu nepatří do dnešní doby. Je nicméně jasné, že 270 tisíc zbraní v rukou civilistů je v přepočtu na hlavu suverénně nejvíce na světě. V jejich závěsu se kdesi v dálce na druhém místě drží Jemen.

Zbraně si ve Spojených státech pořizují nejen lovci, sběratelé a ti, kteří se přespříliš obávají o svou bezpečnost. Vysoký je především počet potenciálně nebezpečných vrahů, kteří jen v roce 2010 zapříčinili smrt 30 tisíc obětí ať už úmyslným zabitím, či nešťastnou náhodou. A že je tato ošemetná diskuze v plném proudu, potvrdil bezprostředně po střelbě i starosta New Yorku Michael Bloomberg. „Nemyslím si, že by na světě byla jiná vyspělá země, která by měla i vzdáleně podobný problém, jako máme my,“ zdůraznil.

Zbraň je naše právo, stejně jako víra v boha

Již Listina práv z roku 1791 deklaruje, že „právo lidí vlastnit a nosit zbraně nebude porušeno“. Mnozí patrioté tak vyzdvihují zejména bohatou historii dobývání Divokého západu, kdy kolonizátoři nového území byli povinni vlastnit zbraň pro kolektivní obranu. „Zbraně jsou součástí americké historie, jejích legend a hororů,“ zdůraznil spisovatel Clayton Cramer. Vyjádřil tak názor velké části Američanů, kteří staví právo nosit zbraň na stejnou úroveň jako víru v boha.

Také současný prezidentský kandidát Mitt Romney si myslí, že by větší omezení přístupu ke zbraním ve Spojených státech nezabránilo masakru, kterého se dopustil mladý střelec při promítání filmu. „Stále věřím, že ústavní právo na držení zbraní se má zachovat, a nevěřím, že nějaké nové zákony by změnily něco na podobných tragédiích,“ odpověděl na otázku, zda by se neměly přijmout zákony zakazující internetový nákup munice či omezující prodej poloautomatických zbraní.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/Steven Senne

Nicméně tato více než dvě stě let stará výsada dnes naráží na mnohé odpůrce. Omezit držení zbraně se v některých státech sice podařilo, ale narazilo na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nepovolil státům ani městům regulovat nošení střelných zbraní. A zdá se, že ani po střelbě v Coloradu nezmění Američané jen tak názor. Průzkumy veřejného mínění totiž ukazují, že úplné nošení zbraní by zakázalo jen malé procento z nich.

Při incidentech spojených s promítáním Batmana zatčeni tři lidé

Nejméně tři lidé byli v USA od neděle zatčeni při incidentech spojených s promítáním batmanského filmu Temný rytíř povstal. Incidenty odrážejí napětí diváků i zvýšená bezpečnostní opatření po krvavé střelbě v pátek v Denveru při projekci právě tohoto filmu.

Diváci v arizonském Sierra Visa zpanikařili, když se uvaděči při promítání snažili zvládnout zřejmě opilého 27letého muže. Podle místní policie nastala masová hysterie a asi 50 lidí z kina uprchlo. Michael William Borboa byl posléze zatčen kvůli výtržnictví a zastrašování okolí. V jihokalifornském Norwalku byl v kině zatčen muž, který si podle svědků stěžoval, že promítání filmu ještě nezačalo a dělal narážky na střelbu v Coloradu. Když film stále nezačínal, 52letý Clark Tabor se prý ptal okolí, zda to nemá „spustit jako v Coloradu“. Policisté prohledali batoh, který měl s sebou, ale žádné zbraně v něm nenalezli. Měl je ošem Timothy Courtois ve státě Maine, kterého policie v pondělí zastavila kvůli rychlé jízdě. V autě měl samopal AK-47, čtyři pistole, munici a novinové výstřižky o krveprolití v Coloradu. Den předtím viděl film Temný rytíř povstal a policistům řekl, že jede zastřelit svého bývalého zaměstnavatele. Policisté ho zatkli.